Video

Drie koninklijke onderscheidingen in één straat uitgereikt: 'Bijzonder'

26 april om 13:55 • Aangepast vrijdag om 15:50
nl
De lintjesregen, op de dag voor Koningsdag, heeft in Someren-Heide een ware oranje hoosbui veroorzaakt. Aan de Brinkweg mocht burgemeester Dilia Blok in een straal van nog geen twintig meter drie inwoners een koninklijke onderscheiding opspelden. "Het regent hier hard in de straat."
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Familie en vrienden staan om de hoek bij (dan nog bijna-)lintjesdrager Emiel Toonders te wachten tot de burgemeester in haar versierde auto de straat in komt. "Het is echt heel bijzonder om in één straat drie lintjes uit te reiken", zegt burgemeester Dilia Blok.

Emiel is de eerste in de straat die wordt verrast. "Ik zat rustig m'n krantje te lezen en nu dit. Dat doet je echt wel wat, als je tuin ineens vol staat", zegt hij. Hij is in tranen als het lintje door de burgemeester wordt opgespeld.

Emiel is een echte gemeenschapsman. Waar het kan, draagt hij zijn steentje bij. Hij is al sinds jaar en dag actief bij toneelvereniging de Heidespelers. Ieder jaar bouwt hij mee aan het decor en is hij manusje-van-alles. Emiel was vorig jaar ook één van de drijvende krachten achter het 75-jarig jubileum.

Nadat Emiel zijn lintje heeft gekregen, stapt de burgemeester in de auto om de volgende gedecoreerde te verrassen. Het wordt een kort ritje, want na tien meter stopt de wagen alweer. Nu wordt Emiels straatgenoot Mien Vergeer verrast. Ze stond een paar minuten geleden nog te zingen voor haar onderscheiden buurman, nu is ze zelf aan de beurt. "Oh mijn god! Dit is niet meer normaal", roept ze als de burgemeester haar aanspreekt.

"Ik vind het allemaal 'gewoon' om te doen."

Mien krijgt het lintje voor haar vele vrijwilligerswerk bij zangkoor Corde et Animo en omdat ze de oprichter was van een kinder- en tienerkledingbeurs, waar ze na veertig jaar nog steeds voorzitter van is. En dan is ze ook nog actief bij de speel-o-theek. "Ik heb er niet aan gedacht en had nooit verwacht dat ik een lintje zou krijgen. Ik vind het allemaal 'gewoon' om te doen", reageert Mien.

Miens zus Ine Leenders staat erbij en kijkt trots naar hoe haar zus wordt onderscheiden. Wat ze dan nog niet weet, is dat ze de volgende in de rij is. "Eigenlijk was ik hier naartoe gelokt voor mijn zus", zegt ze.

Ook Ine is, net als de andere twee kersverse lintjesdragers, een vrijwilliger in hart en nieren. Bestuurslid van de KPJ, helper bij de toneelvereniging en vrijwilliger bij speeltuin Prinses Irene. "Ja, daar sta je dan met je lintje.. Heel bijzonder om er ook een te krijgen. Dat had ik totaal niet verwacht", zegt ze stralend.

Na de drie lintjes in één straat gaat burgemeester Dilia Blok verder. In de gemeente Someren zijn nog tien anderen in het zonnetje gezet met een koninklijke onderscheiding.

Hier zie je wie in jouw gemeente een lintje heeft gekregen. Zie je de tabel niet goed? Klik hier om de tabel in een nieuw venster te openen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.