Video

Enorme schok voor 11-jarige jongen die vingers Appie zag liggen

7 mei om 13:06 • Aangepast 22 mei om 02:02
nl
Meerdere kinderen zagen zondagmiddag van dichtbij hoe Appie zijn vingers verloor bij het oprapen van een zwaar stuk vuurwerk buiten bij het stadion van PSV. Zo ook de 11-jarige Enzo uit Eindhoven die dicht bij het ongeluk stond. Hij heeft alles gezien en is flink geschrokken. Zijn moeder Wendy snapt dan ook niet waarom er dergelijk zwaar vuurwerk moet worden afgestoken: "Voor hetzelfde geld pakt een kind het op."
Profielfoto van Luuk GlaapProfielfoto van Cor Bouma
Geschreven door
Luuk Glaap & Cor Bouma

Wat een leuk feest had moeten zijn voor Enzo, eindigt in een nachtmerrie. Hij stond dicht bij het ongeluk tijdens de kampioenswedstrijd van PSV en heeft volgens zijn moeder alles kunnen zien. "Eerst zag hij dat de man met het vuurwerk aan het zwaaien was en daarna ontplofte het in zijn hand", zegt Wendy. "Mijn zoon stond heel dichtbij en zag dat die hand helemaal open lag. Hij heeft de politie zelfs nog op enkele vingers gewezen."

"Ik vind het echt erg dat kinderen dit moeten zien. Dat is nog het meest kwalijke van het verhaal. In Eindhoven moet je toch gewoon een kampioenschap kunnen vieren?", vraagt Wendy zich af. "Dit was zijn eerste kampioenschap in de stad. Voor hetzelfde geld raapt een kind dat vuurwerk op."

"Op deze plek was het zes jaar geleden juist rustiger."

Zes jaar geleden was Wendy met haar andere zoon naar de feestelijkheden rond de kampioenswedstrijd geweest. Dit op dezelfde plek als zondag. Hij was toen ook elf jaar en toen hing er bij het supporterscafé De Aftrap en rond het stadion een hele andere sfeer. Hij had toen de dag van zijn leven. Er was niks aan de hand", zegt Wendy.

"Je kunt wel op de Markt gaan staan, maar daar kan mijn zoon niks zien. Daar staat iedereen te dicht op elkaar en op de weg rond het stadion zie je veel meer. En Enzo vindt het leuk om dan na afloop meteen de fans te zien die bij de wedstrijd in het stadion waren."

"Enzo heeft er natuurlijk niet van kunnen slapen."

Enzo maakt het naar omstandigheden goed en heeft gelukkig hulp gekregen. "De politie en slachtofferhulp hebben ons heel goed geholpen. Hij praat er veel over en dat is volgens hen een goed teken", vertelt Wendy.

"Hij heeft er natuurlijk niet van kunnen slapen en hij wilde eerst ook helemaal niet naar school, maar ik heb hem toch maar gestuurd. Dan kan hij toch zijn vriendjes zien en het er met hem over hebben."

"Kinderen zijn de supporters van de toekomst"

Het mooie feest voor Enzo is dus verpest en Wendy wil de supporters die zondag het vuurwerk afstaken dan ook graag iets meegeven: "Kinderen zijn de supporters van de toekomst. Ik hoop dat jullie daar eens over nadenken."

"We wilden er met zijn allen een mooi feestje van maken, alleen was dat voor mijn zoon helaas van korte duur", gaat ze verder. Naar de huldiging maandag zijn ze niet meer geweest: Dat was allemaal te veel."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Appie moet 'nog vaker worden geopereerd' nadat cobra in zijn hand afging

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!