Nicky van B. mishandelde al zijn exen: anderhalf jaar cel en tbs

8 mei om 18:00 • Aangepast 22 mei om 02:04
nl
De 38-jarige Nicky van B. uit Heesch moet anderhalf jaar de cel in en krijgt daarnaast tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag geoordeeld. Van B. heeft zijn vriendin en een ex ernstig bedreigd, geschopt, geslagen en met een mes gestoken. Ook heeft hij ze van hun vrijheid beroofd en hun telefoon afgepakt. Volgens de rechtbank is het gevaar dat Van B. opnieuw vrouwen gaat mishandelen zo groot, dat alleen tbs met dwangverpleging gepast is.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Vrijwel alle relaties van Nicky van B. zijn geëindigd met geweld, zo constateert de rechtbank. Van B. legt de schuld daarvan voortdurend buiten zichzelf. Alle vrouwen zouden juist samenspannen tegen hem.

Nicky van B. verkocht in september 2022 zijn huis en trok in bij een vrouw en haar zoon in Woudrichem. Maar binnen een paar maanden werd hij verliefd op een buurvrouw van drie deuren verderop en trok vervolgens bij haar in.

In februari vorig jaar ging het helemaal mis. De vrouw met wie Van B. samenwoonde, werd flink mishandeld. Ze liep zelfs een steekwond op aan haar arm. Haar twee jonge zoontjes (9 en 11 jaar) verklaarden dat mama was geknepen en aan haar haren getrokken. Tussen de kussens van de bank vond de politie een vuurwapen.

Cocaïne
Zijn ex uit de buurt was er die nacht ook. Er werden flinke hoeveelheden cocaïne gebruikt en de vrouwen werden op een gegeven moment met een mes bedreigd. Ook mochten ze niet vertrekken of hun telefoon gebruiken. “Ik sloop je vanavond als je nog een beledigende opmerking maakt”, zou Van B. tegen zijn ex hebben geroepen. Ook zou hij hebben gedreigd haar met zoutzuur te laten verdwijnen.

Van B. had al een strafblad van zo’n zestien pagina’s met flink wat agressie daarop. Uit onderzoek blijkt dat hij antisociale trekken heeft en dat hij vaak de schuld van dingen bij anderen legt. Vijf van zijn laatste zes exen hebben te lijden gehad onder huiselijk geweld.

Enkelband doorgeknipt
Andere feiten die tijdens de zitting aan de orde kwamen wezen ook niet bepaald op een modelburger. Zo knipte Van B. eind 2022 zijn enkelband door ‘omdat hij met zijn kinderen normaal oud en nieuw wilde vieren’. Die enkelband had hij om vanwege een bedreiging van weer een andere ex.

Hij lijkt een nette man, maar hij heeft twee gezichten, zo vatte de officier van justitie Van B. samen tijdens de zitting. “Eén voor en één achter de voordeur. Je ziet een patroon van een dominante man die geen weerspraak duldt en weinig normbesef heeft. Hij is aardig als het goed gaat. Maar als het niet goed gaat, kan hij totaal ontsporen, mede door een stoornis en het gebruik van harddrugs. Als hij zo doorgaat, kunnen zulke situaties in de toekomst wel eens fataal aflopen.”

De rode draad in de relaties van Van B. is, volgens de officier, dat die steeds uitdraaien op verbaal en fysiek geweld. “Dwingen, bedreigen, isoleren, kleineren, geweld”, zo somde hij op.

Geen zelfinzicht
De rechtbank oordeelde dat Van B. geen enkel zelfinzicht heeft. Hij vindt zichzelf juist het slachtoffer. Zijn vrouwbeeld baart de rechtbank ook zorgen. Hij praat denigrerend over vrouwen en vond bijvoorbeeld dat zijn vriendin de mishandeling had verdiend.

Nu hij in de cel alweer een nieuwe relatie heeft gekregen, ziet de rechtbank als enige mogelijkheid om tbs met dwang op te leggen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. En alleen celstraf schrikt Nicky van B. ook niet af om misdrijven te plegen, zo oordeelt de rechtbank. Zo had Van B., toen hij vorig jaar uit voorarrest werd vrijgelaten, meteen weer een vuurwapen en drugs op zak en reed hij zonder rijbewijs.

In totaal moet hij beide vrouwen ook ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning krijgt 30,25 euro voor de kapotte enkelband.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!