Vrachtwagenchauffeur smokkelde 47 mensen: 4 jaar cel geëist

8 mei om 22:16 • Aangepast 22 mei om 02:02
nl
Tegen een vrachtwagenchauffeur uit Elsendorp die 47 mensen zou hebben gesmokkeld, is vier jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 33-jarige man probeerde de vreemdelingen in zijn vrachtwagen naar een veerboot te brengen, zodat ze vervolgens naar Engeland konden. Hij stond woensdag voor de rechtbank in Dordrecht.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De man werd op 5 december 2023 bij de grenspost voor de veerboot in Hoek van Holland betrapt door de Koninklijke Marechaussee. Toen de speurhond aansloeg, moest de man zijn wagen openmaken en werden de mensen ontdekt. Dat meldt de NOS.

Onder de vreemdelingen waren mannen, vrouwen en kinderen. Ze kwamen onder meer uit Irak, Vietnam, Turkije en Albanië en zaten verstopt tussen oldtimers.

45.000 euro
De mensen zaten onder een zeil dat met haken van buiten was dichtgemaakt. De chauffeur werd daarom verdacht van mensensmokkel en bekende tijdens het politieverhoor. Hij zou voor de smokkel 45.000 euro krijgen.

"Mensensmokkel is een verwerpelijk delict", zei de officier van justitie tijdens de zitting. De officier noemde het niet alleen illegaal vanwege het doorkruisen van het overheidsbeleid. Ook werd ingegaan op de kwetsbare positie van de vreemdelingen die gevaar liepen en niet zonder hulp van buitenaf de vrachtwagen konden verlaten.

Een forse gevangenisstraf was volgens de officier dan ook de enige passende straf. "Juist in deze tijd, waarin mensensmokkelaars gretig gebruikmaken van de chaos rondom de vluchtelingenproblematiek en er enorme geldbedragen worden verdiend aan mensen die op de vlucht zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!