Video

Paarden maanden opgesloten in smerige schuur zonder ruimte om te bewegen

14 mei om 13:48 • Aangepast 24 mei om 10:55
nl
Twee paarden hebben maandenlang opgesloten gezeten in een natte, vieze schuur in de gemeente Deurne. De dieren werden slecht verzorgd en ze hadden bijna geen bewegingsruimte, zo ontdekten de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) en de politie.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De eigenaar krijgt een proces-verbaal en de paarden zijn naar een andere plek gebracht. Pas als de eigenaar aan een aantal voorwaarden voldoet, kan hij de dieren terug eisen.

Urine en mest
De twee paarden werden vorige week bij een particulier ontdekt tijdens een controle van de LID en de politie. Ze zaten al maanden tussen de urine en mest opgesloten in een schuur. Omdat er geen droge sta- of ligplek voor de dieren was, zaten de paarden zelf ook van top tot teen onder de mest.

Het schuurtje was volgens de inspectie een krakkemikkig gebouwtje van hout en golfplaten. Het was vrijwel volledig afgesloten, waardoor de paarden geen enkel uitzicht hadden en zich nauwelijks konden bewegen. De paarden zelf werden ook slecht verzorgd. Ze hadden slechte hoeven en hadden tijdens de controle geen water of voedsel. Een van de paarden was dan ook veel te mager.

De paarden zaten van top tot teen onder de mest (Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn).
De paarden zaten van top tot teen onder de mest (Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn).

De dieren zijn in bewaring genomen. Dat houdt in dat de eigenaar de dieren terug kan krijgen, als hij of zij voldoet aan drie strenge voorwaarden. Die voorwaarden zijn:

  1. De eigenaar moet alle kosten voor transport, vervangend onderdak en medische verzorging van de dieren betalen. Die kosten kunnen volgens de woordvoerder van de LID nogal hoog oplopen.
  2. De locatie van de eigenaar moet weer perfect in orde zijn. Als de eigenaar de paarden terugeist, gaat de LID eerst controleren of dat het geval is.
  3. De paarden moeten medisch helemaal in orde zijn.

De eigenaar krijgt daarnaast een proces-verbaal. Daarna gaat een officier van justitie zich over de zaak buigen.

Wat in dit artikel verteld wordt kan je hieronder ook bekijken:

Omroep Brabant experimenteert met de inzet van AI. In de video hierboven zag je een door AI gegenereerde presentator. We zijn benieuwd naar jouw mening hierover. Laat van je horen via [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!