Dure Rolex buitgemaakt van man in scootmobiel: eis 20 maanden cel

14 mei om 14:19 • Aangepast 24 mei om 02:05
nl
Vol trots reed een man van 64 altijd in zijn scootmobiel door het centrum van Breda. Overal maakte hij een praatje en dronk hij een kopje koffie. Om zijn pols een prachtig Rolex-horloge, een erfstuk van zijn broer. Dat mooie klokje trok echter ook de aandacht van kwaadwillenden en op 7 oktober vorig jaar werd de man beroofd. Dinsdag werd de beroving behandeld in de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Toen de man op die bewuste avond in oktober tegen middernacht thuis aankwam op het Oranje Nassauplein werd hij geduwd door een man van rond de 1,75 meter. Ook werd er een pistool getrokken. "Klok, klok", riep de overvaller. Ondanks dat het slachtoffer in een scootmobiel zat, wist hij zich flink te verweren.

Maar hij was niet opgewassen tegen de veel sterkere man. Hij viel op de grond en de overvaller wist de Rolex van zijn pols te trekken om er vervolgens vandoor te gaan.

De dochter van de man liet het er niet bij zitten en ging de hele buurt door op zoek naar camerabeelden. Die vond ze genoeg. Beelden die door de politie naast beelden van andere camera’s werden gelegd.

Op basis van de beelden werd Monastir B. (30) herkend. Hij had hetzelfde postuur en dezelfde jas, pet, schoenen en broek als op de beelden. Door die herkenning kon die hele zaterdagavond worden gereconstrueerd.

Zo is, volgens jusititie, te zien hoe Monastir B. die avond zijn huis aan de Leuvenaarstraat verlaat en daarna bij de Albert Heijn-vestiging op de Haagdijk in een zwarte Smart stapt. Een auto die toen al zes keer langs het café gereden was waar de man in de scootmobiel een feestje had.

Met Monastir B. in de auto werd nog vier keer langs dat café gereden. En op het moment dat het latere slachtoffer naar huis gaat, wordt B. afgezet. B. wacht de man thuis op, pakt zijn horloge af en springt weer in de zwarte Smart, zo meent justitie.

De man is zijn Rolex kwijt.
De man is zijn Rolex kwijt.

Maar, Monastir herkent zich niet in dat verhaal. Hij heeft toevallig dezelfde kleren en hij had foto’s in zijn telefoon van de zaak en het horloge omdat hij was geïnteresseerd in een eventuele beloning voor de vinder van het horloge.

Zijn verleden spreekt niet in zijn voordeel. B. komt uit Marokko en werd al in 2017 als ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Maar steeds kwam hij weer terug naar Nederland en verschillende keren werd hij weer uitgezet. Ondertussen bouwde hij hier een flink strafblad op met zakkenrollen en diefstallen.

Ook vorig jaar werd hij het land uitgezet en kwam hij toch weer terug ‘om wat spullen op te halen’ en natuurlijk ‘omdat hij van Breda houdt’. De officier van justitie noemde het een laffe daad om een oudere man in een scootmobiel bewust uit te zoeken als slachtoffer voor een overval.

Hij eiste dan ook twintig maanden cel. Daarnaast eiste de advocaat van de man een schadevergoeding van 7000 euro en 13.000 euro voor het verdwenen horloge.

Het geërfde horloge van zijn broer is namelijk nooit meer teruggevonden en zou voor 300 euro zijn verkocht in België. De eigenaar zat in de zaal en hoorde alles aan. Hij was duidelijk geëmotioneerd over de zaak en heeft er nog dagelijks last van.

De rechtbank doet op 28 mei uitspraak in deze zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!