Sjors Ultee blij met nieuwe kans: 'Hier geen geweer tegen mijn hoofd'

woensdag om 12:00 • Aangepast vrijdag om 16:12
nl
Sjors Ultee was bij Fortuna Sittard met zijn 32 jaar de jongste hoofdtrainer van de Eredivisie. Na een periode van pieken en dalen volgde ontslag en zijn daaropvolgende klus bij SC Cambuur eindigde in een teleurstelling. Hij nam tijdelijk afscheid van de voetballerij en koos voor leuke dingen op zijn bucketlist. Bij TOP Oss krijgt hij komend seizoen een nieuwe kans. “Bij mij past nu een club waar ze niet gelijk figuurlijk een geweer tegen je hoofd zetten als het even tegenzit.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Bij Fortuna Sittard kijkt Sjors Ultee (36) terug op een bewogen periode. Zo slaagde hij erin de club in de Eredivisie te houden. “Het was een moeilijke leerschool als beginnend trainer. Die druk van degraderen is heftig, het gaat om de toekomst van werknemers. Ik kom er nog graag, ik voel de warmte en waardering.”

De volgende stap in zijn carrière wilde hij zetten bij een stabiele club waar hij tijd zou krijgen. Sjors was overtuigd van het verhaal van SC Cambuur, maar na een degradatie werd hij in het nieuwe seizoen al vroeg op straat gezet. "Het ontslag was vervelend, maar beter voor iedereen. Als ik deze situatie vooraf had geweten, had ik nooit getekend in Leeuwarden.”

De Utrechter moest even niet aan voetbal denken en koos voor een andere invulling van zijn tijd. “Ik heb aan de luwte gedacht, want als hoofdtrainer sta je zeven dagen per week aan. Ik had een nieuw huis gekocht, maar kwam er amper. Ik ben een periode allemaal leuke dingen gaan doen. Een marathon stond al lang op mijn lijstje, ik ben gaan boksen, heb een cursus Spaans afgerond, ben verloofd, we namen een puppy en we hebben mooie reizen gemaakt.”

"Ik ben regelmatig voor de bus gegooid in de media."

Hij keek ook in de keuken van diverse voetbalclubs en bezocht onder andere Louis van Gaal. Een nieuw avontuur als hoofdtrainer begon weer te kriebelen. “In de media ben ik regelmatig voor de bus gegooid. Schreeuwers krijgen de aandacht. Binnen de voetballerij weten mensen echter wat mijn kwaliteiten zijn. Ik kan spelers en een team beter maken. Uit binnen- en buitenland heb ik diverse aanbiedingen gehad.”

“In de periode dat ik geen club had, heb ik goed nagedacht over waar ik als trainer en mens voor sta. Het telefoontje van TOP Oss kwam op het juiste moment. We hebben uren gepraat, ik denk dat ze een beetje gek van me werden. Deze club wil een springplank zijn voor spelers. Ze krijgen de kans om zich te ontwikkelen en ik wil ze daarbij helpen. Ondanks dat we een beperkt budget hebben, hopen we spelers te overtuigen met ons verhaal.”

"Het werken onder druk vind ik leuk."

De druk in Oss is anders dan bij Fortuna Sittard en een ambitieuze club als SC Cambuur. “Het is voor mij de perfecte club om alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en meegemaakt toe te passen. Het werken onder druk vind ik leuk en wil ik in de toekomst weer gaan doen. Bij TOP Oss is het lekker dat na een moeilijke periode niet ineens alles overhoop ligt. Al gaat het uiteraard ook om presteren.”

Er valt in de organisatie nog veel winst te behalen. “Er vinden al goede ontwikkelingen plaats, bijvoorbeeld op het gebied van scouting, videoanalyses en krachttraining. Maar ik denk ook aan bijvoorbeeld een lunch, dat hoeft geen kaviaar en zalm te zijn. De komende twee jaar willen we op alle gebieden verbetering zien.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!