Video

Demonstranten dreigen met bezetting Tilburgse universiteit

16 mei om 22:44 • Aangepast 28 mei om 02:04
nl
Verschillende studenten, verenigd in Palestine Solidarity Tilburg, protesteerden donderdagavond op Tilburg University. De demonstranten hadden drie eisen. Als de universiteit die niet zou inwilligen, dreigden ze de universiteit te bezetten. De demonstratie was niet aangekondigd. Bij de universiteit was het 's avonds druk vanwege een jaarlijks wetenschapsfestival, Night University.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Leden van Palestine Solidarity Tilburg hadden eerder op de avond een geplande bijeenkomst waarop werd gesproken over eerdere demonstraties in andere studentensteden en mogelijke protesten in Tilburg. Die bijeenkomst was aangekondigd bij de universiteit, zegt een universiteitswoordvoerder.

"De contactpersoon van de studenten gaf toen aan dat er nog geen plannen waren voor een acuut protest, maar dat hij niet wist wat er tijdens die bijeenkomst zou ontstaan."

'Goede energie'
"Tijdens de bijeenkomst was het zo druk en was er zo'n goede energie dat we besloten direct te gaan protesteren op de campus", vertelde een Engelstalige actievoerder die anoniem wilde blijven tegen Omroep Brabant. Die demonstratie werd een uur van tevoren aangekondigd bij de universiteit.

Aan het spontane protest deden volgens hem ongeveer tweehonderd tot driehonderd demonstranten mee. Het ging om studenten, maar ook medewerkers van de campus sloten zich bij de demonstratie aan.

De demonstranten probeerden donderdagavond volgens een ooggetuige het CUBE-gebouw binnen te komen. De beveiliging voorkwam dit door de deuren op slot te doen waardoor er niemand meer in en uit kon.

Later lukte het de actievoerders wel om het Dante-gebouw binnen te komen. "We waren te snel voor de beveiliging", aldus de actievoerder. De boze studenten liepen een rondje door het gebouw, om daarna weer naar buiten te gaan.

Drie eisen
De Tilburgse universiteit heeft banden met drie universiteiten in Israël: de Reichman University in Herzliya, de Hebrew University of Jerusalem en de Bar-Ilan University in Ramat Gan. Het gaat bij de samenwerking vooral om uitwisseling van studenten en academisch personeel.

Palestine Solidarity Tilburg eist dat de universiteit de banden met deze drie universiteiten verbreekt, dat de universiteit een veilige omgeving garandeert voor studenten die voor Palestina willen protesteren en dat de universiteit in een openbare verklaring de 'genocide in de Gaza-strook' veroordeelt.

"We hebben de universiteit tot dinsdag de tijd gegeven om de eisen in te willigen. Als ze dat niet doet, bezetten we de campus," aldus de actievoerder.

Noodplan
Een woordvoerder van de universiteit stelt dat er een noodplan voor demonstraties en dus ook voor een eventuele bezetting klaarligt. In Amsterdam en Rotterdam sloten de universiteiten de campus vanwege de protesten. Tilburg is dat vooralsnog niet van plan.

"We hebben een goede relatie met de demonstranten. We hadden ook gevraagd vanavond pas te gaan demonstreren als de Night University Junior, waar veel kinderen op afkomen, voorbij was. Daar hebben ze zich netjes aan gehouden. Het protest is pas na negen uur gestart. We gaan de komende dagen de eisen bekijken."

Rond kwart over tien liepen de demonstranten terug naar een vestiging van Albert Heijn vlakbij de campus, waar de 'optocht' ook begon.

Op 16 april organiseerde Palestine Solidarity Tilburg ook al een protest op de Tilburgse campus. Het ging toen om een kleinschalig protest voor de ingang van het Dante-gebouw.

De demonstranten verzamelden na afloop weer bij de Albert Heijn vlakbij de campus. Foto: Jack Brekelmans.
De demonstranten verzamelden na afloop weer bij de Albert Heijn vlakbij de campus. Foto: Jack Brekelmans.
De demonstranten verzamelden na afloop weer bij de Albert Heijn vlakbij de campus. Foto: Jack Brekelmans.
De demonstranten verzamelden na afloop weer bij de Albert Heijn vlakbij de campus. Foto: Jack Brekelmans.
Foto: Stijn Maas
Foto: Stijn Maas

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!