Ellen maakte een documentaire over de 'nonnen van Vught'

18 mei om 09:29 • Aangepast 28 mei om 02:03
nl
Het is een gevleugelde uitdrukking: je gaat naar de 'nonnen van Vught' om in korte tijd een vreemde taal te leren. Ellen van Kempen maakte een documentaire over 'Regina Coeli', zoals het instituut officieel heet. Een documentaire die maandag bij Omroep Brabant wordt uitgezonden. In die documentaire ook aandacht voor de rijke geschiedenis van het taleninstituut die eigenlijk al in 1597 begon met de oprichting in Frankrijk van de Zusters Kanunnikessen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Die Zusters kwamen in het begin van de vorige eeuw naar Vught, waar ze een meisjesschool oprichtten en later het taleninstituut. Documentairemaker Ellen van Kempen, zelf opgegroeid in Vught, is zondag te gast in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.

Voor de documentaire volgde Ellen van Kempen een driedaagse cursus Frans bij de 'nonnen'. Dat kwam later van pas toen ze in Frankrijk de geschiedenis van het instituut uitploos. Hoe in 1597 een congregatie werd opgericht met het speciale doel om kansarme meisjes onderwijs te bieden. En ook hoe die zich ruim 120 jaar geleden verspreidde over Europa omdat in Frankrijk door de scheiding van kerk en staat geen onderwijs meer gegeven mocht worden door religieuzen.

Ze kwamen ook in Vught terecht, waar ze een klooster bouwden met een meisjesinternaat voor middelbaar onderwijs. De moeder van Ellen van Kempen zat hier op school en vertelt daar ook over in de documentaire. Uit deze opleiding komt uiteindelijk in 1963 het taleninstituut Regina Coeli voort. In 2019 overleed de laatste non, maar toch gaan mensen nog steeds naar 'de Nonnen van Vught' om een taal te leren.

De documentaire ' De Nonnen van Vught' wordt maandagavond 20 mei (Tweede Pinksterdag) uitgezonden bij Omroep Brabant, om 17.45 uur en daarna herhaald. Ook is de documentaire terug te kijken via Brabant+.

Verder in KRAAK
Europarlementariër Bas Eickhout groeide op in Udenhout en ontwikkelde zijn liefde voor de natuur in de Drunense Duinen. Nu is hij lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. En 'New kid' Steffen Haars deed er samen met Flip van der Kuil zeven jaar over, maar deze week kwam hun nieuwe film 'Krazy House' uit. Een bizarre Engelstalige horrorcomedy waarvoor ze onder andere Clueless-actrice Alica Silverstone wisten te strikken.

KRAAK. wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken via Brabant+.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!