Video

Onweer en veel water in aantocht: 'Lokaal wateroverlast mogelijk'

21 mei om 11:29 • Aangepast 31 mei om 02:05
nl
Het KNMI waarschuwt voor stevige regen- en onweersbuien dinsdagmiddag. Ook is er plaatselijk wateroverlast mogelijk. "Het worden buien met veel regen, hagel en windstoten", zegt Johnny Willemsen, weerman bij Weerplaza.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Sommige zijn echt flinke exemplaren, met alles erop en eraan", zegt Willemsen. "De kans op lokale wateroverlast is zeker aanwezig", verwacht Willemsen. "Qua temperatuur zit het met drieëntwintig graden wel goed."

Na de overtrekkende onweersbuien aan het begin van de avond wordt het in de nacht naar woensdag weer droog. En woensdag wordt volgens de weerman best een redelijke dag. Het wordt dan wel iets koeler met zo'n achttien graden. "De komende dagen zit er wel meer zon en af en toe een enkel buitje in het weerbeeld. Met temperaturen van twintig graden is het goed toeven."

"Er komen buien aan die elkaar als een treintje opvolgen, die geven flinke wateroverlast."

Wáár de (onweers)buien dinsdag gaan vallen of overlast gaan geven, is nog gissen. Willemsen legt uit dat er twee soorten buien zijn die voor wateroverlast kunnen zorgen. "Je hebt buien die op één plek blijven hangen en helemaal leeg regenen. Dat hebben we de laatste dagen ook een paar keer gezien. Maar er zijn ook buien die elkaar als een treintje opvolgen. Dat kan bij een eerste bui al dertig tot veertig millimeter water geven. Als daar nog een paar buien achteraan komen, dan krijg je echt flinke wateroverlast."

"De buien zijn heftiger, maar gemiddeld valt er nog evenveel neerslag."

Laat het weer door de klimaatsverandering ook meer extremen zien? "Gemiddeld valt er nog evenveel neerslag. De buien zijn wel iets heftiger en komen iets vaker voor", antwoordt de weerman. "Daarnaast zijn er ook iets langere droge periodes. Gemiddeld kom je dan op hetzelfde uit."

Veel mensen denken bij onweer aan een ontlading aan het einde van een warme dag. De huidige temperaturen liggen rond de twintig graden. Willemsen: "Over het algemeen geldt hoe hoger de temperatuur en hoe hoger de luchtvochtigheid des te meer energie onweersbuien kunnen hebben. Als het nu meer dan dertig graden zou zijn, dan zouden de buien nóg steviger kunnen uitpakken."

In augustus 2023 was er ook flinke wateroverlast in Brabant:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!