Video

Stevige onweersbuien trekken over Brabant, opnieuw kans op wateroverlast

23 mei om 21:03 • Aangepast 5 juni om 02:05
nl
We krijgen vanaf vrijdagochtend opnieuw stevige onweersbuien in Brabant. Daarbij kan in korte tijd veel regen vallen. Het KNMI heeft daarom opnieuw code geel afgegeven. Deze waarschuwing geldt tot en met zaterdag. "Deze maand verloopt bijzonder nat."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In Brabant zal het vrijdag vanaf acht uur 's ochtends gaan onweren. "Stevige onweersbuien trekken dan vanuit het zuidoosten ons land in", vertelde weerman Floris Lafeber van Weerplaza. De verwachting is dat dit duurt tot zaterdagmiddag twee uur. Er is kans op veel regen en hagel in korte tijd.

Door de vele regen krijgen we mogelijk wateroverlast op wegen en in tunnels. "Er zal in 24 uur zo'n twintig tot veertig millimeter regen vallen. Lokaal kan het zelfs oplopen tot vijftig millimeter. Hierdoor moeten we rekening houden met wateroverlast."

Bodem is verzadigd
De afgelopen maand is er al vaker code geel afgegeven vanwege stevige regen- en onweersbuien die tot wateroverlast zouden kunnen leiden. "Vijftig millimeter in 24 uur is wel heel veel. Zeker als je weet dat er op sommige plaatsen al heel veel regen is gevallen deze maand. De bodem is op bepaalde plekken al verzadigd", legt Lafeber uit.

Normaal gesproken valt in de maand mei in totaal vijftig millimeter regen. "Maar deze maand is er al 150 millimeter gevallen. Dat is drie keer zoveel als normaal. En daar komt nu dus nog een stevige regenbui bovenop. Deze maand verloopt echt bijzonder nat."

Dinsdag leidde de regen ook tot wateroverlast:

Na het weekend ook buien
Voor de mensen die hopen dat we hierna volop lenteweer gaan krijgen, heeft de weerman nog slecht nieuws. "Van de regen zijn we voorlopig nog niet af", zegt Lafeber.

Vanaf zaterdagmiddag trekt het ergste regengebied wel weg. Dan wordt het droger en kan de zon doorbreken, bij zo'n 20 graden. Zondag start de dag nog droog met wat zonnige periodes en 23 graden, maar later op de dag gaat het weer regenen. "De regen- en onweersbuien nemen dan toe. Er kan tussen de tien en twintig millimeter regen vallen." En ook na het weekend zullen we zo af en toe nog een bui zien. "Stabiel lenteweer zit er nog niet in", concludeert de weerman.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!