Olivier (15) goochelt op het EK: 'Ik hoor dit nog niet te kunnen'

24 mei om 20:48 • Aangepast 5 juni om 02:07
nl
Hij is pas vijftien jaar oud, maar nu al een enorm goocheltalent. Olivier Henning (15) uit Heeze doet deze week mee aan het Europees kampioenschap goochelen in Italië. Hij heeft een eigen act vol trucs en illusies bedacht en neemt het op tegen de beste illusionisten uit Europa. "Volgens mij ben ik wel de jongste hier", zegt de 15-jarige met een grote glimlach.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De spanning begint bij Olivier langzaam maar zeker te stijgen. Zaterdagavond vertoont hij zijn act op het podium in Italië. "Normaal gesproken ben ik niet zenuwachtig voor shows, maar dit is wel weer een stapje hoger", zegt de goochelaar.

Hij begon drie jaar geleden met goochelen. "Magie heeft toen een plekje in mijn hart gekregen. Ik denk dat magie het meest fijne is dat we als mensen kunnen beleven. Dat stukje onwetendheid vind ik mooi om aan anderen over te dragen."

Zijn leeftijd doet misschien anders vermoeden, maar Olivier heeft in zijn korte carrière al aardig wat prijzen gewonnen. Hij heeft zelfs met de enige echte Hans Klok op het podium gestaan. Maar op de vraag hoe lang hij al weet dat hij een talent voor goochelen heeft, verschijnt een bescheiden glimlach op het gezicht van Olivier. "Ik heb het nooit ontdekt", zegt hij.

"Die trucjes hoorde ik nog niet te kunnen."

Toen Olivier begon met goochelen, plaatste hij af en toe filmpjes van zijn trucjes op social media. "Toen ik een keer naar een goochelcongres ging, tikte iemand me aan. Hij had mijn filmpjes gezien en zei dat het ongekend was wat ik deed. Die trucjes hoorde ik nog niet te kunnen op deze leeftijd", zegt hij.

Olivier is erg vingervlug. Hij laat binnen no-time allemaal kaarten verschijnen in zijn lege hand. "Ik dacht: ik leer mezelf gewoon een trucje en dan nog een trucje, en dan nog een. Maar ik wist niet dat dit de moeilijkste truc is die je kunt leren. Blijkbaar doen mensen er jaren over om die techniek onder de knie te krijgen."

"Hier lopen een paar bekendheden rond."

En nu is hij zo goed, dat de jonge goochelaar Nederland vertegenwoordigt op het EK. "Ik heb zelf een act gemaakt met eigen trucs en illusies", vertelt hij. "Ik wil niet alleen trucs laten zien, maar ook mensen raken. Er zit dus ook veel emotie in mijn show."

Die emotie draait vooral om eenzaamheid. "Na de basisschool heb ik twee jaar op een andere school gezeten, weg van mijn vrienden. Daar voelde ik me altijd heel alleen. Het idee voor deze act is toen al een beetje ontstaan. Ik heb het gevoel van die eenzaamheid erin verwerkt."

Zaterdagavond komt Olivier in actie. In de tussentijd geniet hij in Italië van de shows van andere deelnemers en ontmoet hij collega's. "Hier lopen een paar bekendheden rond, dus het is heel leuk dat ik die hier zo aan hun mouw kan trekken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!