Video

HC Den Bosch breekt landelijk record met 22ste landstitel

26 mei om 14:48 • Aangepast 5 juni om 02:07
nl
De hockeysters van HC Den Bosch en de landstitel, dat is bijna een zekerheidje. Nadat vorig jaar de Bosschenaren verrassend de finale van de play-offs niet haalden, namen ze dit jaar sportieve revanche. In een spannende strijd werd SCHC over twee wedstrijden verslagen. HC Den Bosch is door de 22ste landstitel de nieuwe landelijke recordhouder, gevolgd door Amsterdam met 21 titels.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Van de 27 keer dat HC Den Bosch de play-offs haalde, stond het 25 keer in de finale. De verwachtingen zijn altijd torenhoog op hockeycomplex Oosterplas in Den Bosch. In de competitie liet de ploeg van coach Marieke Dijkstra zien daar goed mee om te kunnen gaan. Overtuigend werd het seizoen afgesloten op de eerste plaats. In de play-offs werd in de halve finale Kampong met ruime cijfers aan de kant gezet.

Spectaculaire start
In de heenwedstrijd van de finale, zaterdag, eindigde het eerste hockeygevecht met SCHC in een nipte 0-1 winst voor de Bossche ploeg. Het duel werd beslist door een late goal van Joosje Burg. De return een dag later werd opnieuw een boeiende strijd. Al vroeg in de topper opende Frédérique Matla de score met een strafbal. Kort na de 1-0 was het alweer gelijk: 1-1.

In het tweede kwart was SCHC de betere ploeg, zonder overigens grote kansen te creëren. De gasten uit Bilthoven waren volop gebrand om eindelijk eens die felbegeerde titel te pakken. Vier eerdere finales werden allen verloren.

Ook in het derde kwart stond de Bossche defensie als een huis, al bleef het opletten voor de snelle voorwaartsen. Matla bezorgde haar ploeg meer lucht door op subtiele wijze de 2-1 te maken.

Spannend slot
In het laatste kwart zette SCHC alles op alles. Met succes, want uit een strafcorner knalde Yibbi Jansen de gelijkmaker binnen. Het was billenknijpen in de laatste minuten, maar de thuisclub liet de tegenstander niet op voorsprong komen. Sterker nog, vlak voor tijd maakte Matla er, bijna op de doellijn na een diepe bal, met haar derde van de middag 3-2 van. En zo was opnieuw de landstitel een feit.

Vertrouwen
Matla mengde zich na afloop in het feestgedruis. "Vorig jaar haalden we de finale niet en dus ook geen Euro Hockey League, daarom zijn we extra blij met dit kampioenschap. We hadden er veel vertrouwen in, misschien wel meer dan ooit. Het hele seizoen zijn we ongeslagen geweest, dat maakt me trots. Ik ben blij dat ik met mijn doelpunten een bijdrage heb geleverd."

Stalen zenuwen
Teamgenote Maartje Krekelaar is met haar 28 jaar één van de meest ervaren speelsters. "De afgelopen jaren hebben we verjongd en het is mooi om te zien hoe die jonkies het hockey beleven. Ze strijden tot de laatste minuut, ik zag overal bebloede knieën en schaafwonden. We hebben ook getoond dat we stalen zenuwen hebben. Als het moet, dan staan we er. Maar die stalen zenuwen gaan we vanavond inruilen voor een feestje."

Coach Marieke Dijkstra noemt het kampioenschap 'echt heel lekker'. "We hebben er met z'n allen heel hard voor gewerkt. De finale was zo spannend, dat maakt het extra lekker dat we de schaal omhoog mogen houden."

Volle bak bij de hockeyfinale. (Foto: Leon Voskamp)
Volle bak bij de hockeyfinale. (Foto: Leon Voskamp)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!