Video

'Efteling stopt met paardenshow in openluchttheater Raveleijn'

28 mei om 13:29 • Aangepast 5 juni om 02:06
nl
De Efteling stopt met de paardenshow Raveleijn in het openluchttheater. Dat meldt pretparknieuwssite Looopings dinsdag. De Efteling zelf wil het nieuws nog niet bevestigen. Volgens Looopings wordt er achter de schermen gewerkt aan een nieuwe show zonder dieren.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde pretparksite verdwijnen de arena en de tribune. In plaats daarvan komt er een dorpsplein met horeca, een winkel en entertainment.

Raveleijn werd in 2011 na twee jaar bouwen geopend. De nieuwe attractie kostte destijds dertig miljoen euro. Voor de officiële opening werden 230 burgemeesters opgetrommeld, die samen een rood lint doorknipten. De show wordt sindsdien meerdere keren per dag opgevoerd voor maximaal 1200 bezoekers.

In het verhaal, geschreven door Paul van Loon, spelen paarden en raven de hoofdrol en daarover was de afgelopen jaren het nodige te doen. De Partij voor de Dieren keerde zich in 2019 tegen de show, omdat paarden met een brandende deken op de rug galoppeerden.

Verstoord door activisten
Nog in dezelfde week werd de show verstoord door dierenactivisten van de Vegan Strike Groep. De activisten vonden dat de Efteling ‘als grootste pretpark van Nederland een voorbeeldfunctie heeft en hiermee moet stoppen’. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed vervolgens onderzoek en concludeerde dat er van dierenmishandeling geen sprake was.

In 2023 verstoorden de dierenactivisten de attractie opnieuw. Tijdens de protestactie sprongen drie mannen uit het publiek in de arena. Eén van hen bleek Peter Janssen, ook wel bekend als de Vegan Streaker uit Vught. Met handboeien ketende hij zich vast aan een paal, terwijl alle bezoekers naar buiten werden begeleid.

In deze beelden is de laatste actie van de dierenactivisten te zien:

Brand
Raveleijn werd in mei en juni vorig jaar twee kort achter elkaar getroffen door brand. Bij de brand in mei vatte een huisje in het decor vlam. In juni stond een huisje op het middenterrein van het theater in brand. "Sinds de opening van Raveleijn in 2011 gebruiken we vuureffecten. Dat het nu twee keer in korte tijd misgaat, lijkt vooralsnog op toeval”, liet een woordvoerder het park na de tweede brand weten.

Naast de twee branden ging er meer mis. Afgelopen september viel een acteur van zijn paard, hij raakte gewond. De acteurs in Raveleijn worden opgeleid door het Franse themapark Puy du Fou. “Het zijn professionele stuntmannen en vrouwen, die goed getraind worden. Maar het is het risico van het vak”, liet de Efteling na de val weten.

De brand in Raveleijn in juni 2023 (foto: Luuk van de Griendt/X).
De brand in Raveleijn in juni 2023 (foto: Luuk van de Griendt/X).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!