Video

Na vele jaren raakt dit dorp zijn supermarkt kwijt: 'Eigen schuld'

29 mei om 20:00 • Aangepast 12 juni om 02:04
nl
Tot groot verdriet van de dorpsbewoners gaat de supermarkt in Esch dicht. Te weinig klanten en hoge kosten dwingen supermarkteigenaar Waldo Kuijpers na 22 jaar te stoppen. Vanaf volgende maand heeft het dorp geen buurtsuper meer. Veel inwoners balen, al is het ook 'hun eigen schuld'. "Als je een supermarkt in je dorp wil houden, moet je er vaker grote boodschappen doen", zegt Kuijpers. Maar de klanten geven hun supermarkt niet zomaar op.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Van lege schappen is nog geen sprake en de ene na de andere klant komt de supermarkt in Esch binnen. Maar klanten gaan vaak niet met volle winkelkarretjes naar buiten. “Steeds meer dorpsbewoners gaan naar grotere supermarkten of bestellen boodschappen online. Ik heb daardoor steeds minder klanten.”

In combinatie met de stijgende kosten lukt het supermarktondernemer Waldo Kuijpers niet langer zijn winkel draaiende te houden. Over één maand, op 1 juli, sluiten definitief de deuren. “Ik ben heel verdrietig. Ik heb 22 jaar veel energie in de winkel gestopt en ik heb er alles aan gedaan om sluiting te voorkomen. Dat dat niet is gelukt, doet me heel veel pijn.”

Trouwe klant Jan baalt ook van het besluit. “Dat betekent dat ik met de auto naar Boxtel of Vught moet om mijn boodschappen te doen. Maar ook voor medicijnen, de krant of een pakketje kan je straks niet meer in het dorp terecht.”

Ook Claire, die tegenover de supermarkt woont, vindt het vervelend. Ze doet haar grote boodschappen bij een andere supermarkt, maar gaat voor kleine boodschappen regelmatig naar de Spar. “Alles waar ik op misgrijp, haal ik in het dorp. Het zou jammer zijn als de buurtsuper, waar je ook komt voor een praatje, verdwijnt.”

“Ik neem het degenen die hier nooit komen wel kwalijk.”

Maar volgens Waldo ligt het ook aan de dorpsbewoners dat zijn winkel nu sluit. Begin dit jaar deed hij nog een oproep om lokaal te kopen. “Ze hoeven zeker niet al hun boodschappen hier te doen, maar het is wel belangrijk dat de meesten regelmatig binnenlopen voor een wat grotere boodschap. Ik wilde duidelijk maken dat ik niet kan leven van de liefde van de mensen."

De oproep leek te helpen en er kwamen iets meer klanten. Maar niet genoeg. “Ik neem het degenen die hier nooit of heel af en toe komen voor een pakketje, wel kwalijk. Als die mensen ook hadden geluisterd, kon de winkel voor alle andere klanten gewoon openblijven.”

“We gingen extra vaak boodschappen doen in het dorp.”

Het gezin van Dirk gaf wel gehoor aan de oproep. “Papa en mama gingen extra vaak boodschappen doen in het dorp, omdat we het belangrijk vinden om de supermarkt te behouden.” Nu dat geen effect heeft, bedacht hij samen met klasgenootje Faber een actie. “We hebben lege flessen opgehaald, spulletjes verkocht en geld ingezameld om de Spar te helpen.” Ze hebben zo’n 40 euro opgehaald. Dat bedrag gaan ze overhandigen aan de supermarkteigenaar.

Niet alleen de kinderen in het dorp doen er alles aan om de supermarkt open te houden. Ook Platform Esch’ Perspectief, PEP, wil niet zonder buurtsuper komen te zitten. De organisatie, die bestaat uit dorpsgenoten die zich inzetten voor de belangen van het dorp, onderzoekt of een coöperatieve supermarkt een optie is. De winkel wordt dan beheerd door klanten die zelf aandeelhouder zijn.

“Een supermarkt is cruciaal voor de leefbaarheid van het dorp. Maar het initiatief valt of staat met genoeg klanten en vrijwilligers. Als dorpsbewoners alleen maar kleine boodschapjes blijven doen, dan zal een corporatieve supermarkt ook niet haalbaar zijn”, zegt Joris van Os, de voorzitter van PEP.

In Esch sluit binnenkort de supermarkt (foto: Omroep Brabant).
In Esch sluit binnenkort de supermarkt (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!