Liveblog

Promotie NAC: de wedstrijd en het feest van minuut tot minuut

2 juni om 19:10 • Aangepast 15 juni om 02:02
nl
NAC Breda is zondag gepromoveerd naar de Eredivisie. De wedstrijd lees je hieronder terug van minuut tot minuut. Ook kan je de livestream van het feest bij het stadion van bijna vier uur lang terugkijken.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Liveblog

23.40

Kijk hier de livestream van het feest terug

Wachten op privacy instellingen...
23.17

De laatste minuut in Breda

Wachten op privacy instellingen...
23.09

Elders in de stad....

Wachten op privacy instellingen...
22.59

NAC-spelers tonen waar het allemaal om draait

22.45

De spelers staan op het podium

Daar zijn ze dan: de spelers staan op het podium bij het Rat Verlegh Stadion. Een moment waar fans én spelers een paar uur geleden enkel van konden dromen is werkelijkheid geworden. Ook Hardwell staat nog steeds op het podium bij de draaitafel.

De spelers op het podium.
De spelers op het podium.
22.39

NAC-fan viert de promotie met zijn zoontje

Prachtig beeld.

22.40

De speler zijn bijna op het podium

Wachten op privacy instellingen...
22.31

...en ja, daar is beeld van!

Breda gaat helemaal los als Hardwell zijn eerste plaat inzet.

22.17

Hardwell treedt op...

Een verrassing voor het feestende publiek bij het NAC-stadion, want daar treedt de Bredase dj op dit moment op. De dj komt niet alleen uit Breda, hij is ook uitgesproken NAC-fan. "Breda, we gaan naar de klote", schreeuwt de dj tijdens zijn optreden richting het publiek.

22.15

Tranen van geluk

Wachten op privacy instellingen...
22.00

De bus is vertrokken

En de spelers zijn onderweg naar Breda, waar ze door een feestende mensenmassa bij het stadion onthaald zullen worden! Iedereen is in Rotterdam door de dopingcontrole gekomen.

Over een klein halfuurtje arriveert de bus in Breda.

21.56

NAC-icoon Anthony Lurling is blij

21.49

'Ik heb in mijn broek geplast'

21.42

Spelersbus opgehouden door dopingcontrole

De spelersbus staat nog steeds in Rotterdam. De reden is inmiddels duidelijk: er is een dopingcontrole.

21.36

Haugen had er zin in

Wachten op privacy instellingen...
21.30

Nagenieten: zo reageerde Breda direct na de wedstrijd

21.20

Gemeente waarschuwt: plein is vol

De gemeente Breda waarschuwt opnieuw dat het terrein bij het stadion vol is en roept mensen op de overwinning elders te vieren. Ook NAC zelf vraagt supporters om de wedstrijd elders te kijken.

Wachten op privacy instellingen...
21.07

Spelersbus nog in Rotterdam

De spelersbus van NAC staat nog in Rotterdam, maar de ploeg zal snel onderweg zijn naar Breda. Vanavond zal de spelersbus verwelkomd worden bij het Rat Verleghstadion, waar duizenden fans de wedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam op een videoscherm volgden.

21.00

Spelers feesten in de kleedkamer

Foto: Eye4Images.
Foto: Eye4Images.
20.56

NAC-trainer: 'Pas in de play-offs een team geworden'

Trainer Jean-Paul van Gastel zag NAC Breda dit seizoen op het juiste moment pieken. De club promoveerde als nummer 8 van de eerste divisie via de play-offs naar de Eredivisie. "We hebben veel goede spelers. Het grootste probleem is dat we geen team zijn geweest. Het leek er wel op dat toen de play-offs begonnen iedereen achter elkaar ging staan. Dat was voor mij het grootste verschil", sprak Van Gastel na de nederlaag van 4-1 bij Excelsior.

NAC had het thuisduel vijf dagen eerder met 6-2 gewonnen. Van Gastel, die bij de club vertrekt, kon niet verklaren waarom zijn elftal zondag zo slecht speelde en bij rust al met 3-0 achter stond. "In de eerste helft zag je weer een beetje wat ons probleem was in de competitie. Of het aan de spanning lag, weet ik niet." De oud-Feyenoorder reageerde vrij rustig en ingetogen. "Ik ben ongelooflijk blij en trots, maar moet dit even laten bezinken. We gaan dit wel dik vieren."

NAC-trainer Jean-Paul van Gastel in de eerste helft (foto: Eye4Images).
NAC-trainer Jean-Paul van Gastel in de eerste helft (foto: Eye4Images).
20.42

Details over de huldiging en de rest van de avond

Breda viert de promotie van NAC naar de Eredivisie morgenmiddag met een huldiging op het bordes van het stadhuis op de Grote Markt, meldt de gemeente. Vanavond zal de spelersbus verwelkomd worden bij het Rat Verleghstadion, waar duizenden fans de wedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam op een videoscherm volgden.

De huldiging maandag op het bordes is van 16.00 tot 17.00 uur en wordt live uitgezonden door Omroep Brabant. Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom op de Grote Markt. Rondom het plein worden ook twee videoschermen neergezet, want "vol is vol", waarschuwt de gemeente.

20.39

Ongekende blijschap bij de fans bij het stadion

Foto: ANP.
Foto: ANP.
20.37

Belofte maakt schuld

Wachten op privacy instellingen...
20.33

P5 zit vol

De feestruimte bij het stadion, parkeerplaats P5, gaat vooralsnog niet open vanavond. De gemeente laat weten dat het vol zit.

20.28

Zo beleefde NAC-fans bij het stadion de laatste minuten

20.25

Zij kregen het vanavond voor elkaar!

Foto: Eye4Images.
Foto: Eye4Images.
20.24

Een oude bekende...

Wachten op privacy instellingen...
20.23

Beelden uit de kleedkamer

Wachten op privacy instellingen...
20.19

NAC-speler Sigurd Haugen is ook blij

Heel blij.

Foto: Eye4Images.
Foto: Eye4Images.
20.17

Alles over huldiging

Morgen volgt de huldiging van NAC in Breda op de Grote Markt. Rondom de Grote Markt worden twee beeldschermen geplaatst zodat iedereen de stadshuldiging op het bordes kan zien. De schermen worden geplaatst ter hoogte van de Veemarktstraat op de Grote Markt en op het Kerkplein.

Alle informatie over de huldiging lees je hier.

20.15

Kemper kan er met zijn hoofd niet bij

Boy Kemper voor het uitvak in het Excelsior-stadion. Hij kan het amper geloven.

Foto: ANP.
Foto: ANP.
20.11

Stevig tweetje van NAC

Terwijl het tranen van geluk regent in Breda na negentig minuten voetbal, vat de socialmediaredacteur van NAC het afgelopen seizoen treffend samen.

Wachten op privacy instellingen...
20.02

Ook niet onbelangrijk...

...er zijn volgend seizoen weer vier Brabantse teams die in de Eredivisie spelen. PSV, Willem II, RKC Waalwijk én dus ook NAC.

20.01

Burgemeester feliciteert NAC

Burgemeester Paul Depla is trots op de Bredase voetbalclub: “In een woord ‘gewéldig’! Wie had dit een maand geleden durven te dromen? Maar het is gelukt. Dankzij “Nooit opgeven altijd doorzetten” zijn NAC Breda en de supporters weer terug in de Eredivisie! Dat is mooi voor NAC, de supporters, Breda en de Eredivisie. Want met NAC en de supporters krijgt de Eredivisie extra glans", aldus de burgemeester.

19.57

Het gaat volledig los in Breda

Meteen na laatste fluitsignaal gingen de fakkels aan bij het Rat Verlegh Stadion in Breda. Fans vielen elkaar huilend in de armen omdat NAC ein-de-lijk terugkeert in de Eredivisie.

"Dit betekent zo veel voor mij", zegt een van hen. "Als NAC-fan is het vaak afzien, maar niet vandaag. Vandaag is NAC de beste voetbalploeg van Nederland."

19.51

NAC GAAT NAAR DE EREDIVISIE!

Het zit erop in Rotterdam! NAC promoveert na een knotsgekke wedstrijd naar het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. De eindstand is 4-1.

Blijf vooral hangen in dit liveblog en in de livestream. Omroep Brabant houdt het nog wel even vol na deze historische voetbalavond. Brabantse nachten zijn lang!

Wachten op privacy instellingen...
19.49

Drie minuten extra tijd

Dat valt mee...

19.45

Excelsior blijft gaan

Excelsior blijft maar komen en NAC blijft afhouden. Vooralsnog lukt dat prima. Het staat nog steeds 4-1.

19.39

Excelsior zet weer druk

Excelsior lijkt te zijn bekomen van de tegentreffer en is weer bezig met het aanvalsspel dat we herkennen van de eerste helft. De ploeg kwam de afgelopen vijf minuten tot meerdere kansen. Daardoor ligt er wel veel ruimte. NAC stond zelfs even voor doel met de bal, maar kwam niet tot scoren. De ploeg keerde vervolgens snel terug naar eigen helft. De Bredase missie is duidelijk: stand- en afhouden.

19.32

Nog twintig minuten

NAC doet het inmiddels ietsjes beter aan de bal in deze tweede helft, al zijn veel spelers op het veld duidelijk moe - ook die van Excelsior. Dat is ook niet raar. De eerste zeventig minuten heeft zich een voetbalgevecht voltrokken in het Van Donge & De Roo Stadion dat door beide teams nog lang geheugd zal worden, in goede óf slechte zin.

19.29

De tussenstand

Nog even voor de duidelijkheid, mocht je het overzicht na deze voetbalchaos kwijt zijn: NAC heeft de eerste wedstrijd met 6-2 gewonnen in Breda, wat betekent dat het nu opgeteld 6-7 staat voor de Bredanaren. Bij deze tussenstand zou NAC promoveren naar de Eredivisie. Dat betekent ook dat Excelsior maar één doelpunt nodig heeft om dat te voorkomen.

19.21

Breda ontploft na de 4-1 voor NAC!

19.24

Geel voor Matthew Carbett

De NAC-speler maakt een overtreding op het middenveld.

19.18

NAC scoort!

Het staat 4-1. De fakkels gaan weer aan in het uitvak in Rotterdam. Uit het niets krijgt Casper Staring de bal in de korte hoek. Het is overigens zijn eerste goal voor NAC!

19.10

Ongekend: 4-0

Er lijkt zich een drama te voltrekken voor NAC. Bredase supporters in het stadion vallen elkaar in de armen: het staat 4-0 voor Excelsior. Opnieuw Parrott.

19.04

De spelers komen het veld op

NAC Breda en Excelsior beginnen aan de tweede helft.

18.47

De eerste helft zit erop

NAC Breda mag een kwartiertje rustig ademhalen: het is rust. Excelsior speelde de eerste helft als een goed geoliede voetbalmachine en heeft zo bijna onophoudelijk druk gezet op de helft van NAC Breda. Het continue aanvalsspel leverde de Rotterdammers drie doelpunten op. 3-0 bij rust.

De promotie van NAC is daarmee veel minder zeker geworden dan-ie vooraf leek.

18.42

Ongekend: Excelsior maakt de 3-0

Het is ongelofelijk maar waar: het staat 3-0 in Rotterdam. In de zinderende eerste finalewedstrijd versloegen de Bredanaars Excelsior met 6-2. Die achterstand hebben de Rotterdammers dus al aardig weggepoetst in de eerste helft. Excelsior blijft maar aanvallen. NAC Breda weet daar geen raad mee, lijkt het.

18.36

2-0

Na een ruim halfuurtje staat het 2-0 voor de Rotterdammers. Parrott treft het doel uit een penalty. We hebben echt een wedstrijd.

18.34

Penalty!

18.31

Opnieuw een kans voor Excelsior

Het regent nu echt schoten op en rondom het doel van NAC. Aanvallers van de Rotterdammers bestoken Van der Merbel, maar de keeper houdt vooralsnog knap stand na de openingstreffer.

18.27

NAC voorkomt erger

Daar was de 2-0 heel dichtbij voor de Rotterdammers. Excelsior blijft druk zetten maar krijgt de bal tot twee keer toe niet opnieuw langs NAC-keeper Van der Merbel.

18.20

Excelsior scoort

Het staat 1-0. Parrott schiet raak in de twintigste minuut. De Rotterdammers moeten nog drie keer scoren om op gelijke hoogte te komen met NAC, dat de eerste wedstrijd thuis won met 6-2.

18.13

NAC valt aan (voor het eerst)

De eerste aanval van NAC is een feit. Helaas komt het niet tot een kans: er wordt gevlagd voor buitenspel.

18.07

Ook de tweede corner is voor Excelsior

Het is in deze beginfase vooral Excelsior dat druk zet. Wat dat betreft is het een heel andere wedstrijd dan eerder deze week, toen NAC direct de bovenliggende partij was.

Vooralsnog houdt de Bredase defensie vrij gemakkelijk stand. Tot nu toe hebben de Rotterdammers twee corners afgedwongen, maar beide hoekschoppen bleven zonder rendement.

18.05

'No pyro, no party' zeggen ze dan

18.04

Wedstrijd is begonnen

De wedstrijd is inmiddels drie minuten bezig en de eerste hoekschop was voor Excelsior. Lucassen werkte de bal weg bij de eerste paal.

17.59

De spelers staan op het veld

Wachten op privacy instellingen...
17.45

Opfrisser: dit staat er te gebeuren

Oké, nog een keer voor de duidelijkheid: NAC Breda is vanavond dichtbij promotie naar de Eredivisie. In de zinderende eerste finalewedstrijd versloegen de Bredanaars Excelsior met 6-2. Dat betekent dat het er vanavond goed uitziet voor NAC.

Het team begint deze uitwedstrijd dus eigenlijk met een 0-4 voorsprong en staat daarom met een been in de Eredivisie. Mocht het NAC vanavond lukken, dan zou dat betekenen dat er vier Brabantse clubs in de Nederlandse hoofdcompetitie spelen volgend seizoen: PSV, Willem II, RKC Waalwijk én hopelijk dus ook NAC.

Natuurlijk volg je alles rondom het Bredase feest vanavond live op de website en kanalen van Omroep Brabant.

Wil je die eerste wedstrijd nog eens herbeleven? Dat kan hier.

17.38

NAC-spelers lopen warm

Nog iets meer dan twintig minuten tot de aftrap.

Wachten op privacy instellingen...
17.34

Ook in Rotterdam vieren NAC-feest

Niet alleen in Breda gaat het los. De NAC-fans die zijn meegereisd naar Rotterdam kunnen er ook wat van.

Wachten op privacy instellingen...
17.27

De fans zijn in het stadion

Ongeveer vierhonderd fans van NAC reizen mee uit Breda. De bussen zijn inmiddels gearriveerd bij het stadion en de fans druppelen gestaag binnen.

Wachten op privacy instellingen...
17.08

Het bier vloeit rijkelijk bij het stadion

17.02

Geen verrassingen bij NAC

De opstelling bij NAC is vanavond hetzelfde als in de thuiswedstrijd. Geen verrassingen vanuit Breda dus in het laatste Nederlandse clubvoetbalduel van dit seizoen.

Wachten op privacy instellingen...
16.59

Opstelling Excelsior bekend

De opstelling van opponent Excelsior is bekend. Widell, Zagre en Duijvestijn ontbreken in de basiself en worden vervangen door El Yakoubi, Sandra en Fernandes.

Wachten op privacy instellingen...
16.57

Fans stromen stadion in Rotterdam binnen

Wachten op privacy instellingen...
16.49

Livestream snel hervat

De livestream wordt snel hervat. Naar verwachting zijn de problemen over een kwartiertje opgelost.

14.41

De drukte neemt toe

Het wordt drukker en drukker bij het Rat Verlegh Stadion.

Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
16.35

NAC-spelers zijn in het stadion

Daar is-ie dan: de spelersbus van NAC Breda is gearriveerd in Rotterdam. De spelers zullen een korte warming-up doen. Om zes uur barst het spektakel vervolgens los in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior.

16.30

Signaal is even kwijt

Mocht je geen livebeelden zien op de stream hierboven: geen paniek, er wordt aan gewerkt. Er zijn wat problemen in de zendwagen. De livestream wordt snel hervat!

15.54

Voorpret in volle gang

NAC speelt dan wellicht in Rotterdam vanavond, maar de echte voorpret vindt plaats in de parel van het zuiden. Over een uurtje worden beide opstellingen van de teams verwacht. Een uur later, om zes uur, wordt er aftegrapt in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior.

15.52

Zwakte bij de concurrentie

Niels detecteert dat het er armoedig voorstaat met het sentiment in Rotterdam...

15.47

Jelle snapt het

Klinkt als een goede planning!

Wachten op privacy instellingen...
15.33

Mocht er twijfel over bestaan: het is feest is Breda

Wachten op privacy instellingen...
15.28

Als we gaan...

Wachten op privacy instellingen...
15.17

Of Liza zenuwachtig is...

Een beetje maar...

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Nog dik 2,5 uur...

Wachten op privacy instellingen...
14.45

25.000 bezoekers is zondag de max voor P5

25.000 bezoekers voor P5 is vandaag het maximale aantal. Bij dat aantal is het de bedoeling dat de poort dicht gaat.

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Arjan en Pieter vinden de zondag lang duren... heel lang

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
14.00

Intussen in het centrum van de stad

Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
13.50

Ook in dé Oranje-straat springen ze voor NAC!

Wachten op privacy instellingen...
13.40

Zelfs in Athene gaat het geel-zwart in top

En inmiddels zullen de bijbehorende shirts ook wel in orde zijn, schatten we in!

Wachten op privacy instellingen...
13.37

Sommige bezoekers van P5 denken al terug aan 2017

Ze hopen weer te kunnen juichen straks!

13.35

Ook in de Achterhoek wordt vandaag gesprongen voor NAC

Wachten op privacy instellingen...
13.30

Of iedereen op P5 de cobra's thuis wil laten...

Vraagt papa Arnold namens zijn zoontje van 12.

Wachten op privacy instellingen...
13.25

NAC-orgelman on tour

In Bavel was eerder vandaag al het NAC-clublied te horen. Dit dankzij orgelman René.

Wachten op privacy instellingen...

Bekijk hier het item dat we eerder deze week maakten met orgelman René:

13.20

Kleine man vol vertrouwen!

Wachten op privacy instellingen...
13.15

En ook deze trouwe viervoeter is er klaar voor

Wachten op privacy instellingen...
13.10

Jeffrey en Dsawn zijn ook aangestoken door de NAC-gekte

Hun huis in Breda werd gisteren omgetoverd tot NAC-bolwerk. Ze stuurden ons de volgende foto's:

13.05

De NAC-gekte in Breda bouwde zich de afgelopen dag al flink op

13.00

Breda kleurt geel en zwart

Wachten op privacy instellingen...
12.50

Iemand nog een kaartje voor P5????

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
12.40

Bij Omroep Brabant hoef je vandaag en morgen niks te missen

In dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van alles rond de wedstrijd van NAC bij Excelsior. Dit onder meer ook met livebeelden vanaf parkeerplaats P5 bij het NAC-stadion. Daar worden 15.000 fans verwacht die de wedstrijd op een groot scherm volgen.

Bij een goede afloop voor NAC is er na de wedstrijd (rond 19.45 uur) een extra live-uitzending vanaf de parkeerplaats. Die uitzending is online en op televisie te zien.

De eventuele huldiging maandag van NAC wordt vanaf 15.30 uur ook live uitgezonden via de kanalen van Omroep Brabant.

12.30

Scheidsrechter vandaag in Rotterdam is Danny Makkelie

12.15

Ook Excelsior is er klaar voor!

De Rotterdammers trappen de middag af met een strijdbaar: 'It ain't over 'til it's over'.

Wachten op privacy instellingen...
12.00

MATCHDAY

Het is zover: matchday! Dat betekent voor iedereen met een geel-zwart hart nagelbijten en aftellen... tot zes uur vanavond wanneer de wedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam begint.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
12.00

Na de 6-2 in Breda moet het vandaag voor NAC gebeuren in Rotterdam

Om zes uur begint de return van de finale van de play-offs tussen Excelsior en NAC. De Bredanaars beginnen zondag aan het karwei in Rotterdam met in de zak de op het oog riante overwinning van 6-2 in Breda. Wanneer NAC niet met grote cijfers ten onder gaat in Rotterdam stellen de Bredanaars promotie veilig. Een 3-0 nederlaag kunnen de Bredanaars zelfs nog hebben tegen de nummer 16 van de Eredivisie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!