Tennisjeugd leert superchill zijn tijdens clinic: 'Ik kwam echt tot rust'
Charlie en Linus, die net met het Super Chill-concept hebben gewerkt, moesten zondagmiddag bekennen dat ze best vaak last hebben van druk. Ze zijn daarom blij met de oefeningen die ze net samen met de coaches hebben gedaan. "Ik vond het heel leuk, omdat je echt tot rust kwam," zegt Charlie.
Op de tennisbaan in Rosmalen, waar maandag het proftoernooi van start gaat, was het zondag een samenkomst van jonge sporters. Ze leerden hoe ze met druk moeten omgaan aan de hand van de Super Chill-methode van professioneel coach Sven Groeneveld. Deze methode draait om ademhalings- en kalmeringsoefeningen en is een manier om gevoelens en emoties bespreekbaar te maken. "De methode laat zien wat je kunt doen als je onder druk staat, bijvoorbeeld als je achter staat in de score."
"Door druk ga ik minder spelen."
Teun (12) herkent het wel. Hij legt soms druk op zichzelf. "Vooral als ik fouten maak. Door druk ga ik minder spelen. Als ik dan ga tellen, dan gaat het weer beter." Hij vindt het heel belangrijk om te ontspannen, ook tijdens een padel- of tenniswedstrijd. "Als je alleen maar ruzie krijgt, dan heeft niemand er plezier meer in."
"Je hebt er profijt van op de tennisbaan, maar ook op school."
Geert Pelsma is managing director van Stichting Super Chill Libéma Open. Hij ziet het liefst dat kinderen thuis ook Super Chill-momentjes pakken. "Je hebt er profijt van op de tennisbaan, maar ook op school bijvoorbeeld." Pelsma verwijst naar een uitspraak die de Nederlandse toptennisser Tallon Griekspoor zondag deed op de Rosmalense baan. "Ik vond het fantastisch om hem te horen zeggen dat hij om de 90 seconden een ademhalingsoefening doet om zijn eigen spel te kunnen blijven spelen."
De jonge tennisser Floris hoopt met de wijsheid zijn voordeel te kunnen doen. "Vooral tijdens de tiebreaks. Ik denk dat de beste les is dat je stress niet te veel moet meenemen. Het belangrijkste is dat het gewoon leuk blijft."