Video

Rucphen bouwt een heus EK-dorp: 'Oranje zorgt voor saamhorigheid'

10 juni om 20:18 • Aangepast gisteren om 20:21
nl
In de vijf dorpen die onder de gemeente Rucphen vallen, stijgt de oranjekoorts met de dag. Op een terrein in het centrum van Rucphen wordt met man en macht gewerkt aan een heus EK-dorp. Zo'n vierduizend vierkante meter wordt voor zondag omgebouwd tot een festivalterrein waar voetballiefhebbers hopelijk kunnen genieten van de Oranje-helden.
Profielfoto van René van HoofProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
René van Hoof & Corné Verschuren

"Als Oranje speelt, ontstaat er iets van saamhorigheid", zegt Ronnie Gommers. Samen met Angelo Heeren is hij de drijvende kracht achter het EK-dorp. Het terrein aan de Kozijnenhoek in Rucphen is nog grotendeels leeg. Maar inmiddels rijden de heftrucks en vrachtwagens af en aan met materialen om tenten en een tribune op te bouwen. Met ferme klappen van hamers wordt het steigermateriaal vastgemaakt. Daarnaast komt nog een vip-gedeelte en een plek waar op een groot scherm naar de wedstrijden gekeken kan worden.

Het idee van Angelo en en Ronnie om van voetbal kijken een evenement te maken, ontstond in België. "Bij vrienden keken we op die manier naar een wedstrijd van het Belgisch elftal. Dat maakte indruk, maar we hadden alle twee ook iets van: dat kunnen wij ook", vertelt Ronnie. Zijn kroeg werd al eens uitgeroepen tot de leukste kroeg om een voetbalwedstrijd te gaan kijken. "Maar het is niet zo dat er dan volle touringcars naar mijn café komen. Het is veel gezelliger om samen met de andere dorpelingen naar de wedstrijd te kijken."

"Wij zijn wat boerser en gaan iets relaxter met elkaar om."

Komende zondag speelt Oranje zijn eerste poulewedstrijd tegen Polen. Voor die tijd moet het EK-dorp er glimmend van trots bij liggen. Van de vijftienhonderd kaarten is al meer dan de helft verkocht. Ronnie hoopt op een uitverkocht huis. "Tot nu toe gingen veel inwoners naar omliggende steden. Daar hangt dan toch een andere sfeer. Ik hoop dat de mensen uit onze vijf dorpskernen of de dorpen eromheen naar Rucphen komen. Wij zijn wat boerser en gaan relaxter met elkaar om."

"Het is negen uur feest en tussendoor wordt er twee uur gevoetbald."

Daarnaast hoopt Ronnie dat het weer en Oranje mee gaan werken. "Als de zon schijnt en de resultaten van Oranje zijn goed, dan komt het vast wel goed. Oranje is immers onze nationale trots."

Het organiserende duo heeft aan alles gedacht. "Je kunt wel thuis samen met je vrouw naar het voetbal kijken. Ook gezellig, maar we hebben ook een omlijsting met allerlei artiesten die komen optreden, zoals Django Wagner. Het is negen uur feest en tussendoor wordt er twee uur gevoetbald door Oranje."

EK-dorp in wording.
EK-dorp in wording.
Het EK-dorp in aanbouw.
Het EK-dorp in aanbouw.
Een voorbeeld van het EK-dorp in Rucphen
Een voorbeeld van het EK-dorp in Rucphen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!