Video

Kinderburgemeester regelt autoloze middag voor kinderen: 'Vaker doen'

12 juni om 18:30 • Aangepast 21 juni om 02:04
nl
Geen auto's in de straten rond de basisscholen in Geldrop en Mierlo. Kinderburgemeester Annalot van Neerven kreeg dat voor elkaar en zorgde ervoor dat kinderen woensdagmiddag vrijuit konden spelen in autoloze straten. "Vaak moet je hier omlopen door de auto's, maar vandaag niet!"
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

De tijd van de autoloze zondagen, die destijds werden gehouden vanwege een tekort aan olie, liggen alweer vijftig jaar achter ons. Maar in de gemeente Geldrop-Mierlo waren woensdagmiddag enkele straten verboden terrein voor de automobilist. De enige wielen die over de wegen rondom basisscholen De Diepe Vaart in Geldrop en Puur Sang in Mierlo rolden, waren die van steps en skateboards.

"Als we allemaal de fiets pakken, kunnen we elke dag op straat spelen."

"Het is gezellig hier op straat", zegt Rosy opgewekt. Ze is een van de kinderen die bij basisschool De Diepe Vaart in Geldrop aan het spelen is. "Dit moet vaker komen. Als we nou allemaal de fiets pakken, dan kunnen dit elke dag doen."

Elena (11) wil het ook wel vaker, zo'n autoloze middag. "Kinderen kunnen iets doen wat ze normaal niet kunnen. Normaal moeten we helemaal omlopen, omdat er zoveel auto's door de straten rijden."

Deze autovrije middag is mogelijk, omdat kinderburgemeester Annalot van Neerven uit Mierlo zich ervoor heeft ingespannen. Volgens haar is het niet alleen leuk, maar ook goed voor het contact met elkaar en het milieu. Annalot: "Ik wil dat iedereen buiten kan spelen. Ik vind het heel tof en leuk om de kinderburgemeester te zijn. Vooral om de stem van de kinderen te zijn."

De spelende kinderen zijn blij met het werk van hun 'burgemeester'. Als het aan Jack (9) ligt, dan komen er nog veel meer goede plannen voor kinderen. Maar of die realistisch zijn, is de vraag. "Als ik burgemeester zou zijn, dan hebben we het hele jaar vrij en zou ik nog langer gamen op een dag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!