Van 'Wie is de Mol'-fan tot deelnemer, voor Tiemen komt jeugddroom uit

13 juni om 20:43 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Als klein jochie was hij al geobsedeerd door het televisieprogramma en dit jaar doet hij er zelf aan mee. De 27-jarige Tiemen Smit uit Den Bosch is een van de tien kandidaten van Wie is de Mol?. In dit nieuwe seizoen gaan onbekende Nederlanders in Oman op zoek naar ‘de Mol’. "Pas toen we daar waren, kregen we te horen dat we in Wie is de Mol? zaten. Dat was een totale shock."
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Wie is de Mol? is al jarenlang een populair spelprogramma waarin een groep kandidaten opdrachten moet uitvoeren om geld te verdienen voor de pot. Onder deze kandidaten bevindt zich een 'Mol' die de boel saboteert om juist zo weinig mogelijk geld in de pot te krijgen. De groep moet erachter komen wie de saboteur is.

En de nieuwste Mol, dat zou zomaar eens de Brabantse Tiemen kunnen zijn. Vorig jaar gaf hij zich op voor een nieuw spelprogramma. "Ik had me aangemeld voor The Game. Het zou van de makers van Wie is de Mol? zijn", vertelt Tiemen. Hij kwam door de selectie en hij mocht mee op reis naar Oman. "Daar hoorden we dat we aan Wie is de Mol? meededen."

Tiemen kon niet gelijk bevatten dat hij in zijn favoriete televisieprogramma zat. "Toen ik negen jaar was, zat ik er al op de bank naar te kijken. Ik zat met papieren op schoot bij te houden hoeveel geld er in en uit de pot ging en wie er verdacht was. Al was ik daar als kind niet heel goed in", lacht hij. “Toen ik het seizoen met Dennis Weening keek, had ik niet door dat hij de mol was terwijl hij zelfs letterlijk onder de grond ging en zich liet begraven."

"Het voelde een beetje als een zwangerschap die je geheim moet houden."

Zijn blijdschap kon hij niet gelijk delen met zijn vrienden en familie, want zijn deelname moest hij geheimhouden voor het thuisfront. "Ik werk als presentator en podcastmaker dus ik heb thuis gezegd dat ik voor een nieuw televisieprogramma naar het buitenland ging. Het voelde een beetje als een zwangerschap die je geheim moet houden. Je moet het geslacht en de naam voor je houden", lacht Tiemen. Zijn vrienden vonden het ook gek dat hij tijdens de reis zo weinig van zich liet horen. "Maar nu ze weten dat ik hier aan meedeed, snappen ze het pas."

Elk jaar wordt Wie is de Mol? op een andere locatie opgenomen. Dit keer was het Oman in het Midden-Oosten. "Het is net Duizend-en-een-nacht, echt een prachtig land met vriendelijke mensen. We zijn op bijzondere plekken geweest waar je echt wat mee krijgt van de lokale cultuur. Dat was heel tof."

"Je hebt allemaal een dubbele agenda en je weet niet wie je kunt vertrouwen."

Toch kon Tiemen niet te veel genieten van de omgeving. "Het is natuurlijk geen schoolreisje. Je moet wel achterhalen wie de mol is, want je zit in een spel." Waar de kijker straks in een aflevering maar zo'n 50 minuten ziet, gaat het op reis 24 uur per dag door. En dat vond Tiemen best intensief. "Op televisie zie je fragmenten van kandidaten en je ziet de opdrachten, maar daartussen gebeurt nog veel meer. Als kijker krijg je dat niet mee, maar als kandidaat wel. Je hebt allemaal een dubbele agenda en je weet niet wie je kunt vertrouwen. Het is echt een rollercoaster."

Naast Tiemen is er nog een Brabantse kandidaat die meedoet aan de zoektocht naar de Mol. De 24-jarige Emma uit Oosterhout doet ook mee.

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is vanaf 28 juni te zien bij AVROTROS op NPO Start. Dit seizoen is wel iets anders dan de standaard Wie is de Mol?. Het is een streaming-editie en het wordt gepresenteerd door Hila Noorzai. Er doen geen bekende Nederlanders mee.

Volgens Tiemen is het verloop van de afleveringen ook anders. "Er zit dit keer een andere opbouw in de afleveringen, speciaal gemaakt voor de streaming-editie. Ik ben heel benieuwd hoe iedereen gaat reageren."

De kandidaten en presentator van Wie is de Mol? (foto: Joy Hansson).
De kandidaten en presentator van Wie is de Mol? (foto: Joy Hansson).
Dit seizoen is er een troevenkist (foto: Joy Hansson).
Dit seizoen is er een troevenkist (foto: Joy Hansson).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!