Dorp boos om diefstal bronzen zwaan 'Daar blijf je met je fikken vanaf'

14 juni om 19:00 • Aangepast 28 juni om 02:06
nl
Boos en teleurgesteld. Zo reageren de inwoners van Herpen op de diefstal van een bronzen beeld in het dorp. De zwaan stond er al meer dan twintig jaar. Nu zijn alleen de pootjes nog over.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Beduusd kijkt Cor van den Oever naar wat er over is van het beeld. Een bronzen voetbal met daarop twee pootjes. "Onbegrijpelijk dat mensen hiertoe in staat zijn."

Dorpsgenoot Parry Vermeulen is het daar helemaal mee eens. "Dit is een groot verlies voor Herpen." Parry keek vanuit zijn winkel uit op het beeld. "Het was een hele mooie zwaan die zijn vleugels spreidde. Een iconisch beeld, echt de trots van het dorp. Daar blijf je met je fikken vanaf."

"Mensen hebben wel wat gehoord, maar waren te laat."

Het beeld stond al meer dan twintig jaar midden in het dorp, op de kruising van de Broekstraat en de Rogstraat. Het is eigendom van Stichting Herpen in Woord en Beeld. "We begrijpen het niet. Het is zielig, als je zoiets doet," zegt voorzitter Patrick Princen zichtbaar aangeslagen. "De zwaan staat symbool voor Herpen. Hij stond op een voetbal, omdat het kunstwerk hier is neergezet ter ere van het 75-jarig bestaan van voetbalclub Herpinia."

Waarschijnlijk sloegen de dieven dinsdag vroeg in de ochtend hun slag. "We denken rond een uur of vijf in de ochtend. Mensen in de buurt hebben wel wat gehoord. Waarschijnlijk was dat het doorzagen van de pootjes. Zij zijn nog gaan kijken, maar waren te laat. Het beeld was al weg."

"Ik denk dat de zwaan nu voorgoed weg is."

Het is al de tweede keer dat dieven het op de zwaan van Herpen hebben voorzien. "Een paar jaar geleden hebben dieven ook al geprobeerd het beeld los te slijpen," verzucht Princen. "Toen werden ze betrapt door een buurtbewoner en zijn ze gevlucht, zonder zwaan. Specialisten hebben het beeld kunnen lassen. Hij stond er pas net weer een jaar. Maar helaas, hij is alweer weg. En ik denk dat de zwaan nu voorgoed weg is."

Princen vermoedt dat het beeld zal worden omgesmolten om geld te verdienen aan het brons. En dat denken meer dorpsbewoners. Wiela en Piet van Uden fietsen bijna dagelijks langs het beeld. "Ik had al gezien dat-ie weg was. Maar ja, toen was het dus al te laat," grapt Wiela. Om vervolgens serieus verder te gaan. "Het is heel jammer en triest. Het beeld hoort bij Herpen."

Ook Piet is verontwaardigd. "Ik vind het niet normaal. Blijf van ons dorp af!" Beiden vermoeden dat het de dieven om het brons te doen was. "Ga gewoon werken voor het beetje geld dat dit beeld nog opbrengt."

"Er komt geen nieuwe zwaan."

Voor wie hoop heeft dat er een nieuwe bronzen zwaan wordt gemaakt, heeft Princen slecht nieuws. "We hebben het er al over gehad met de bestuursleden. Er komt geen nieuwe zwaan. Het risico is veel te groot dat 'ie dan opnieuw wordt gestolen. We gaan kijken of we de voetjes kunnen verwijderen, zodat alleen de voetbal overblijft."

Patrick Princen is teleurgesteld dat het beeld voor de tweede keer door dieven is afgezaagd
Patrick Princen is teleurgesteld dat het beeld voor de tweede keer door dieven is afgezaagd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!