Video

Brabant is dit weekend olympisch: 'Vriendschappen opdoen het belangrijkst'

14 juni om 21:47 • Aangepast 28 juni om 02:04
nl
Tilburg en Breda is zeker niet altijd haat en nijd. Beide steden organiseren dit weekend samen de Special Olympics Nationale Spelen 2024. Vrijdagavond was in het Bredase Breepark de spectaculaire openingsceremonie met een vlaggenparade en het ontsteken van de olympische vlam. Frans Bauer zorgde er met een verrassingsoptreden voor dat de zaal aan het einde van de avond ontplofte.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Tijdens het grootste multi-sportevenement in Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking staan er twintig sportdisciplines op het programma. In totaal 3000 sporters en coaches om de prijzen, waaronder 573 uit Noord-Brabant. Er zijn in totaal twintig toernooien, waaronder bekende sporten zoals voetbal en tennis, maar ook boccia dat een beetje lijkt op jeu de boules.

Het wordt georganiseerd onder auspiciën van Special Olympics Nederland. De organisatie heeft zich twee jaar voorbereid op dit evenement. "We hebben daarvoor al een verdeling gemaakt over negen locaties in Tilburg en negen in Breda. Daarbij hebben we gekeken welke verenigingen geschikt zijn om er een sporttoernooi te organiseren", aldus projectdirecteur Niels Cannegieter.

"Het was een uitdagende klus, maar we zijn er klaar voor. De sporters ook, die zullen strijden om de medailles. Maar het plezier en de nieuwe vriendschappen die ze opdoen, dat is nog belangrijker." Bij een Special Olympics Nationale Spelen hoort een olympisch dorp. De sporters en begeleiders verblijven dit weekend in de Beekse Bergen,

"Ik kreeg kippenvel toen ik binnenliep."

Jim van TV De Schutskamp uit Den Bosch doet mee aan het tennistoernooi. "Ik ga zowel in het enkel- als het dubbelspel mijn uiterste best doen om prijzen te pakken. Het begin van dit evenement is in ieder geval fantastisch. Ik kreeg kippenvel toen ik met de vlaggenparade het stadion binnenliep."

Iets verderop zit Nahum die de 100 en 200 meter sprint gaat rennen en daarnaast meedoet aan het kogelstoten. "Ik hoop mijn persoonlijke records te verbeteren. Maar verder wil ik er vooral met iedereen een feestje van maken."

"Zo'n evenement in Brabant, daar moeten we trots op zijn."

Na de vlaggenparade liet Frans Bauer met een surprise-act de zaal ontploffen. "Ik ben een Brabander in hart en nieren. Ben er geboren en ik wil hier ter zielen gaan. Dat we in ons eigen Brabant zo'n geweldig evenement hebben, daar moeten we trots op zijn."

De Flam of Hope. (Foto: The Arrows, SpecialOlympics)
De Flam of Hope. (Foto: The Arrows, SpecialOlympics)

Hij maakt de vergelijking met Ahoy, waar hij in oktober concerten geeft. "Als ik hier om me heen kijk, zie ik bijna 10.000 mensen. Een soort Ahoy, maar dan in m'n achtertuin."

Frans heeft bewondering voor de sporters, maar hoe is het eigenlijk met zijn eigen sportcarrière? "Richting Ahoy ben ik weer begonnen met een programma en ik ga er volle bak voor. Vanmorgen om halfzeven ging ik hardlopen en om halfelf heb ik gefietst en hing ik aan de gewichten. Daarna repeteren bij Guus Meeuwis voor Groots en nu sta ik hier. Als dat geen topsport is mensen. Maar dat is natuurlijk nog niks vergeleken met de deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen, dat zijn echte atleten."

Na de polonaise en het zwaaien op de muziek was het tijd voor het belangrijkste moment van de avond. Het olympisch vuur werd ontstoken, de eed werd uitgesproken en daarmee is Brabant dit weekend olympisch.

'Meedoen is goud' te zien bij Omroep Brabant

In aanloop naar de Spelen heeft Omroep Brabant de ambassadeurs van de Special Olympics gevolgd in de tv-serie ‘Meedoen is goud, op weg naar de Special Olympics’. In het programma is te zien hoe presentator Leon van der Zanden gaat tennissen, dansen, korfballen en bowlen met de deelnemers.

In de serie leren we ook meer over het privéleven van de sporters en we zien de ambassadeurs voorlichting geven op scholen.

De serie is woensdag vanaf vijf uur 's middags te zien bij Omroep Brabant. Het programma is ook te zien bij Brabant+.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!