Video

Etiënne Bax stapt toch nog een keer op de motor: 'Leuker om zo te stoppen'

16 juni om 17:30 • Aangepast 28 juni om 02:03
nl
Eind vorig jaar maakte zijspancrosser Etiënne Bax uit Bergeijk bekend te stoppen met motorsport. De vijfvoudig wereldkampioen vond het genoeg geweest na dertig jaar te hebben gecrost, waarvan zestien jaar professioneel. Maar nu heeft hij besloten toch opnieuw op de motor te stappen, samen met zijn broer Robbie. Maar wel eenmalig.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We willen onze carrière afsluiten waar het voor ons in 1994 begonnen is. Daarom doen we eind deze maand mee aan de zesde WK-race van dit seizoen, in het Belgische Lommel", maakte hij zondagmiddag bekend in het radioprogramma De Zuidtribune op Omroep Brabant.

"Lommel is altijd onze thuisbasis geweest, dat circuit ligt maar vijf, tien kilometer van ons huis af", legt hij uit. "Daarnaast is Lommel is een Grand Prix-race die doorgaans druk bezocht wordt door onze sponsoren en supporters. We vinden het daarom leuk om onze carrière juist daar af te sluiten", zegt Bax.

"Eind vorig jaar hebben we bij ons officiële afscheid onze sponsoren - die er al tien, vijftien jaar bij zijn - bedankt, een praatje met hen gemaakt en dat was het dan. Vervolgens hebben we zitten denken: gaan we nog een afscheidsfeest organiseren? Maar we vinden het veel leuker om onze motorsportcarrière op deze manier met elkaar af te sluiten: op het circuit waar het in 1994 eigenlijk allemaal begonnen is."

"We gaan ervoor om die GP in Lommel te winnen."

De broers pakken hun afscheidsrace wel serieus aan. "We gaan volle bak in voorbereiding. We. hebben zaterdag voor het eerst sinds oktober weer eens in een zijspan gereden. Dat was wel weer even wennen. We hebben vandaag ook nog een training op de planning staan en gaan vanaf nu intensief trainen. En dan gaan we het zien, wat het brengt. Maar we gaan er voor om die GP te winnen, dat is het hoofddoel. We hebben we in ieder geval het juiste karakter en misschien dat ook onze ervaring ons nog een stukje vooruit kan helpen over twee weken, tijdens die GP in Lommel. Als we daar ook nog zouden kunnen winnen, dan is de cirkel echt rond."

Hij is niet bang dat bij een zege in België het vuurtje opnieuw aanwakkert en dat hij vervolgens besluit alsnog terug te keren in het circuit. "Nee, dat denk ik niet. We hebben een mooie tijd gehad. Ik ben blij dat ik dit allemaal mocht meemaken, maar op een gegeven moment is het leuk geweest. Ik heb dertig jaar zijspan gereden, zestien jaar Grand Prix gereden, ben vijf keer wereldkampioen geweest, heb mooie onderscheidingen gekregen, ben zelfs geridderd... Eigenlijk is mijn palmares compleet. Ik deed het nog altijd graag, maar het werd steeds moeilijker. Alles bij elkaar is het toch een hoop geregel, je bent er elke dag mee bezig."

"Het is een soort reünie."

"Zijspancross is nog steeds mijn sport en passie, hoor", vertelt de crosser. Maar op een gegeven moment moet je afstand nemen. Dat moet je op tijd doen en niet wachten tot het te laat is. Ik denk dat we vorig jaar het goede moment hiervoor hebben uitgekozen. Nu onze eenmalige comeback maken vind ik daarentegen wel super leuk, ook omdat iedereen die ooit bij ons betrokken was er nu weer bij betrokken is. Het is een grote vriendengroep bij elkaar, een soort reünie."

Eind vorig jaar maakte Etiënne bekend te stoppen met motorsport:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!