50 miljoen euro voor verbreding van de Maas om overstromingen te voorkomen

21 juni om 14:30 • Aangepast 5 juli om 02:08
nl
Om het risico op overstromingen te verminderen, wordt de Maas bij Oeffelt flink verbreed. Alle betrokken partijen hebben overeenstemming bereikt over de plannen en het benodigde geld. Het project kost ruim vijftig miljoen euro en moet in 2028 klaar zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Tussen Oeffelt en de Limburgse gemeente Gennep is de Maas versmald, waardoor een zogenoemde flessenhals ontstaat. Het water wordt hierdoor omhoog gestuwd en dat kan bij extreem hoge waterstanden leiden tot overstromingen. De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben daarom afgesproken op deze plek meer ruimte voor de Maas te creëren.

Effect te merken tot in Venlo
Dit gebeurt door aan de kant van Oeffelt de uiterwaarden, de grond naast de rivier, te verlagen. Zo ontstaat extra ruimte voor het water. De Maasbrug over de rivier, onderdeel van de provinciale weg N264 die het oosten van Brabant verbindt met Limburg, wordt met 250 meter verlengd. Het water kan zo onder het verlengde brugdeel doorstromen.

Bij hoogwater zou het water hierdoor 20,3 centimeter lager moeten blijven dan normaal. Volgens de provincies is het effect hiervan te merken tot in Venlo, dat zo'n veertig kilometer zuidelijker stroomopwaarts aan de Maas ligt.

'Ingrepen zijn hard nodig'
Voor de plannen is dik 50 miljoen euro nodig. Het Rijk betaalt 33 miljoen, Brabant 7,6 miljoen en Limburg 4,7 miljoen. De gemeente Land van Cuijk, waartoe Oeffelt behoort, en de twee betrokken waterschappen Aa en Maas en Limburg leveren ook een financiële bijdrage. Het rest van het geld komt uit het hoogwaterbeschermingsprogramma van Rijkswaterstaat en de waterschappen.

"De ingrepen zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat we het in de toekomst drooghouden bij hoogwater", benadrukt gedeputeerde Saskia Boelema (water en bodem, D66).

DIT VIND JE VAST OOK BOEIEND:

In de zomer van 2021 werd het noordoosten van de provincie geteisterd door hoogwater, zo zag dat er van boven uit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!