Aanslag op politicus in Spanje: Bossche vrouw (27) ontkent betrokkenheid

26 juni om 14:52 • Aangepast 5 juli om 02:08
nl
De 27-jarige vrouw uit Den Bosch die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras, ontkent alles. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Amsterdam tijdens een zitting van de Internationale Rechtshulpkamer. Die beslist over haar overlevering aan Spanje.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

De vrouw, Chaninez K., werd eind april in Nederland aangehouden op verzoek van de Spaanse autoriteiten. Ze wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag op 9 november in Madrid. Daarbij werd Vidal-Quadras door vermoedelijk een huurmoordenaar in het hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag maar net.

"Ik zit er helemaal doorheen. Ik ben geen bedenker of planner van zulke zaken", vertelde K. de rechters. "Met de tijd zal zeker mijn onschuld blijken. Het is nu even moeilijk, maar die tijd zal zeker komen."

In de wandelgangen van de rechtbank vertelde haar advocaat na afloop van de korte zitting dat de in Spanje woonachtige ex van de vrouw een van de medeverdachten is. De andere verdachte is nog voortvluchtig.

"Ik ben gewoon gebruikt."

De vrouw zou op zijn uitnodiging spontaan naar het zuiden van Spanje zijn gevlogen, om hem vervolgens te vergezellen naar Madrid. Daar is ze met hem gezien door rechercheurs.

Ook zou ze op zijn verzoek bedragen van 200 en 50 euro aan hem hebben overgemaakt. Over de financieringsverdenking zei ze zelf: "Ik had het nooit gedaan als ik dit had geweten. Ik ben gewoon gebruikt".

De rechtbank doet op 10 juli uitspraak in de zaak van de vrouw. Ze mag haar straf in Nederland uitzitten. Voor de moordpoging in Madrid is op 9 juni in Haarlem een 38-jarige man met de Tunesische nationaliteit opgepakt.

Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat deze man samen met een 27-jarige Colombiaan eveneens wordt verdacht van het voorbereiden van de liquidatie van een in Nederland verblijvende Iraanse activist en journalist.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Aanslag op Spaanse politicus: vrouw (27) uit Den Bosch aangehouden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!