Video

Oranjebus op weg naar thuisbasis Ulicoten: 'Op naar het volgende toernooi'

donderdag om 11:38 • Aangepast vrijdag om 11:40
nl
Dortmund kleurde woensdag compleet oranje voor de EK-wedstrijd Nederland-Engeland. In het centrum van de Duitse stad hadden zo'n 100.000 Oranjesupporters zich verzameld op de vele fanpleinen. "Het was een behoorlijke volksoploop", beaamt Sjoerd van Fessem, een van de drijvende krachten achter de beroemde Oranjebus. De bus die donderdag vanuit Dortmund weer op weg is naar thuisbasis Ulicoten.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Sjoerd is net wakker en zijn stem is donderdagochtend, zoals hij zelf zegt: 'Behoorlijk naar de kloten'. Hij blikt in het ochtendprogramma KEI-goedemorgen! van Omroep Brabant terug op het voetbalfeest in Dortmund. "Met onze bus mochten we pas laat de binnenstad in. Men was bang dat er te veel volk op af zou komen. Toen we onder begeleiding van de politie de stad in mochten was er geen telefoonverkeer meer mogelijk. Alles lag plat."

"Ik heb mensen in de arm geknepen: kijk wat er nu gebeurt."

Rond een uur of drie mocht de Oranjebus de binnenstad in. "We reden door een bocht en kregen applaus. Ik heb nog nooit mensen zien applaudisseren voor een bus. In de bus heb ik een paar mensen in de arm geknepen. Kijk wat er nu gebeurt. Het was groots, heel groots."

LEES OOK: Oranjemars op EK-voetbal gaat tóch door: 'München wil niet voor lul staan'

Ook de wedstrijd wordt nog even onder de loep genomen. "Ik denk dat Oranje terecht is uitgeschakeld. In de eerste helft hingen we te veel met de kont in de zestien. We waren angstig, in plaats van met de kop omhoog en naar voren. In de halve finale vonden we ons Waterloo."

Volgens Sjoerd was de sfeer na afloop relaxed. Iedereen ging rustig naar huis. We hebben in de bus nog een drankje gedaan en zijn er vervolgens mee naar ons hotel gekacheld. De bus is nog heel, zelf ben ik wel 'beschadigd'."

"De bus is in topvorm, daar is geen twijfel over mogelijk."

In de agenda van de Oranjebus is het volgende voetbalfestijn al oranje omcirkeld: het WK voetbal in Amerika, Mexico en Canada. "Nederland moet zich nog wel plaatsen, maar de bus is in topvorm, daar is geen twijfel over mogelijk."

Hoe Sjoerd en zijn makkers het gaan doen, met de bus van WK-wedstrijd naar WK-wedstrijd, is nog niet duidelijk. "De bus kunnen we verschepen", stelt Sjoerd. "En een aantal afstanden kunnen we wel overbruggen, maar of het hele toernooi te berijden is, is nog de vraag. Het zou wel een mooie roadtrip zijn."

Sjoerd kijkt tevreden terug op het afgelopen toernooi. "Heel Duitsland kleurde oranje. We hebben vrolijkheid geboden aan het toernooi en aan de supporters. We hebben een mooie prestatie neergezet: aan ons heeft het niet gelegen. Op naar het volgende toernooi."

De  dubbeldekker leidt de springende mensenmassa naar het stadion.
De dubbeldekker leidt de springende mensenmassa naar het stadion.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!