Kattenopvangen zitten overvol: 'Extreme explosie dit jaar'

4 september om 18:30 • Aangepast gisteren om 02:07
nl
Het lijkt wel alsof het elk jaar een tandje erger wordt: kattenopvangen puilen uit omdat er teveel (zwerf)katten zijn. "Er is landelijk echt sprake van een explosie en mensen wachten te lang met actie ondernemen."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Op het eerste oog lijken het allemaal doodgewone katten. Sommige kerngezond, sommige met wat kwaaltjes, sommige zijn zo zwak dat ze het zonder hulp geen 24 uur meer volhouden. "Ik heb nog nooit zoveel aanvragen gehad als dit jaar", vertelt Nathalie Franken, van stichting Poezenbende. Haar opvang zit bomvol.

Zij begon negen jaar geleden, samen met haar toenmalige partner, een kattenopvang in Veldhoven. "Toen nog met het idee dat wij het verschil zouden maken, door onze inzet. Maar de afgelopen jaren is het overschot alleen maar groter geworden", vertelt ze beteuterd. Nathalie is dol op katten. Écht dol op katten. En daarom kan ze dit leed niet langer aanzien.

"Er worden er zo veel gedumpt. Het is een drama."

Ze is daar overigens niet alleen in. Ook Arianne van het Vinkelse Katshuisch en Brenda van Zwerfkat Boxtel zitten met dit probleem. "Ik heb een stop ingelast", vertelt Arianne. Het lijkt in haar opvang ieder jaar drukker te worden. "Wij zijn opgericht voor wilde katten, maar nu zit het bij mij vol met gedumpte, tamme poesjes. Er worden er zo veel gedumpt. Het is een drama", gaat Brenda verder.

De waarom-vraag is een lastige. "Het is gissen", legt Brenda uit. Sinds de covid-crisis zijn er in elk geval al veel huisdieren bijgekomen, omdat mensen op zoek waren naar een lieve metgezel in quarantainetijden. "Maar toen kwamen er ook veel mensen achter dat er veel meer komt kijken bij het houden van een huisdier", zegt Nathalie. "Mensen zijn zich nog steeds niet bewust van het belang van steriliseren of castreren, of gaan er onverantwoordelijk mee om. Voor je het weet zit je met een nest."

Na corona is het overschot aan zwerfdiertjes alleen maar groter geworden. Baasjes deden hun huisdieren weg omdat ze er niet goed genoeg voor konden zorgen en op straat plantten de beestjes zich voort. "Die blijven ook werpen", zegt Nathalie. "Na vijf maanden zijn ze al geslachtsrijp. Met drie tot zeven kittens per keer."

"Mensen kunnen ook de dierenarts niet meer betalen."

Maar niet alleen de slecht voorbereide baasjes zijn het probleem. "Mensen kunnen ook de dierenarts niet meer betalen", vertelt Brenda. Hoe graag mensen met een kleine beurs ook een dierenvriend willen - om ze gezelschap en steun te bieden in de zware tijden van inflatie - medicatie en ingrepen zijn moeilijk te betalen. "Dus worden ze op straat gezet, gedumpt of achtergelaten bij een asiel", zegt Nathalie.

Een oplossing zou zijn om ze te chippen, te castreren of te steriliseren. "In België is dat zelfs al verplicht en zo zijn we in Nederland van het zwerfhondenprobleem afgekomen", vertelt Arianne. "Maar zolang de gemeenten en de overheid daar niet bij helpen, wordt het ieder jaar drukker. En wij zitten vol. Dus dit kan zo niet langer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!