Reddingsactie voor graf van oorlogsheld en oud PSV-aanvoerder

16 december 2024 om 17:27 • Aangepast 25 december 2024 om 02:06
nl
Het graf van oorlogsheld Ad van Eerd in Den Bosch mag niet verdwijnen. Schrijver Joris Kaper uit Dronten gaat er in ieder geval alles aan doen om het te voorkomen. Van Eerd was in 1929 aanvoerder van het allereerste PSV-elftal ooit dat kampioen werd. Hij speelde bovendien een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar zijn graf heeft dringend een opknapbeurt nodig.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Kaper heeft een crowdfunding opgezet om te voorkomen dat het graf geruimd wordt. Die reddingsactie is een gevolg van een boek dat Kaper aan het schrijven is over PSV tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek komt in mei uit. Tijdens zijn onderzoek voor dit boek stuitte hij op de naam Van Eerd.

"Zijn rol tijdens de oorlog was vrij groot en dat was niet bekend."

"Van Eerd kwam vrij snel bij me op de radar", vertelt de schrijver uit Flevoland, die zelf seizoenkaarthouder is bij de Eindhovense voetbalclub. "Er is een beroemde foto van de bevrijding van Eindhoven. Een beruchte NSB'er loopt onder begeleiding van onder andere Van Eerd door de Wattstraat. En dat Van Eerd tijdens de oorlog een gezin uit Zwolle had geholpen was ook bekend. Ik vond een link naar dat gezin en kwam zo aan de namen van nabestaanden."

Hij had ook contact met collega-onderzoeker Jan de Waal, die een website beheert over het verzet in Eindhoven. "Die kwam weer op een aantal andere namen en die kwamen vervolgens ook weer met namen. Daarnaast vonden we een brief uit die tijd. Zo kreeg ik best een compleet plaatje van wat Van Eerd allemaal heeft betekend tijdens de oorlog."

Van Eerd blijkt niet alleen Joden te hebben geholpen aan onderduikadressen, hij verborg ook een aantal Joden op zijn eigen zolder en was lid van Partizanen Actie Nederland, een verzetsorganisatie in Eindhoven. Na de oorlog ontving Van Eerd met zijn vrouw Annie de eervolle Yad Vashem-onderscheiding vanwege zijn hulp aan Joden tijdens de oorlog.

"Zijn verhaal gaat dus veel verder dan dat bekende verhaal over de arrestatie van die NSB'er en de opvang van dat gezin uit Zwolle. We komen tot een lijst met 21 tot 23 geholpen Joden. Zijn rol was groter dan bekend."

"Het zou zonde zijn als een graf van zo iemand verloren zou gaan."

Het verhaal over Van Eerd intrigeerde Kaper mateloos. Via een database van begraafplaatsen kwam hij erachter dat Van Eerd is begraven op begraafplaats Orthen in Den Bosch. "Daar ben ik een keer naartoe gereden, maar zijn graf lag er redelijk verwaarloosd bij."

Thuisgekomen nam de schrijver contact op met een woordvoerder van de begraafplaats. Die vertelde hem dat de grafrechten van Van Eerds graf al in 2020 verlopen zijn. Dat deed iets met Kaper. Hij vindt dat het graf van iemand zoals Van Eerd niet zomaar geruimd zou mogen worden. "Daarom ben ik deze crowdfunding gestart."

"PSV vindt de actie hartstikke tof."

Van Eerd overleed in augustus 1990. Om de grafrechten van het graf van de oud-PSV-aanvoerder met twintig jaar te verlengen is 4500 euro nodig. Na vijf dagen staat de teller op ruim 1400 euro. "Ja, het loopt redelijk", vindt de schrijver.

PSV weet van de crowdfundingsactie voor Van Eerd en het boek dat Kaper aan het schrijven is. "Ik hoop dat ook de club een steentje wil bijdragen. PSV vindt de crowdfunding in ieder geval wel hartstikke tof."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!