Brabantse politie krijgt rake klappen door NAVO-top: 'Het piept en kraakt'

Gisteren om 16:43 • Aangepast gisteren om 17:59
nl
Wachttijden voor aangiftes die oplopen, zaken die komen te vervallen en een grote werkdruk voor politieagenten. De politiekorpsen in Brabant gaan flinke gevolgen ervaren van de NAVO-top in Den Haag, dat vertellen de vakbonden tegen Omroep Brabant. Provinciale gebieden zijn volgens de vakbonden extra de dupe van de top, omdat er in die gebieden vaak al een tekort aan politiepersoneel is.
Profielfoto van Cas Bergs
Geschreven door

Volgens Maarten Brink van Nederlandse Politiebond (NPB) maken agenten zich onder andere zorgen over de oplopende wachttijden van aangiftes. "Er zijn nu al zware zaken waar een verdachte in beeld is die een jaar lang op de plank blijven liggen. Door de inzet van de top wordt dat alleen maar langer, terwijl je als slachtoffer het liefst wilt dat het vandaag nog wordt opgelost."

"De impact van de top is er nu al en die wordt alleen maar groter", zegt Brink. "De politie is al bijna een jaar lang bezig met voorbereidingen op het evenement. Agenten gaan bijvoorbeeld nu al op verschillende trainingen en cursussen in de aanloop naar de top. Maar dat gaat wel ten koste van het dagelijkse politiewerk."

Dat gaat volgens de woordvoerder van de vakbond ook bij agenten niet in de koude kleren zitten. "Je hoort van agenten dat ze het erg vervelend vinden dat inwoners in hun eigen gebied de dupe zijn, ze horen dat ook terug van mensen."

Niet alleen de verwerking van aangiftes loopt spaak door de top. Volgens Ramon Meijerink, voorzitter van politievakbond ACP, loopt de gehele strafketen vertraging op. "Niet alleen de aangiftes laten langer op zich wachten, ook geplande aanhoudingen en onderzoeken lopen vertraging op."

"In de randstad heb je korpsen met meer personeel die in een kleiner gebied werken."

"We moeten ons realiseren dat de spotters (zij letten op mensen die zich anders gedragen, red.), de ME en alle andere specialismes die tijdens de top nodig zijn altijd neventaken zijn van 'gewone' agenten", benadrukt Meijerink. "Zo kan jouw lokale wijkagent nu weggesluisd worden om tijdens de top te werken."

Volgens de voorzitter zijn die klappen juist in de de provinciale gebieden hard te voelen, waar capaciteit toch al vaak een probleem is. "Ik denk echt dat de impact daar onderschat wordt", vertelt hij. "De ogen zijn natuurlijk vooral gericht op de Randstad, waar het allemaal plaats gaat vinden, maar er moet echt heel veel landelijke capaciteit heen. Minder schouders moeten de lasten gaan dragen in de provincie. Er is in de Randstad altijd nog wat extra capaciteit te vinden. Bij de korpsen in Brabant is het écht kiezen uit de krapte."

De politiekorpsen bevestigen dat het momenteel 'alle hens aan dek is'. Zo zijn er een flink aantal maatregelen genomen om het gewone politiewerk door te kunnen laten gaan. "Het verlof is in de periode rondom de top beperkt, vrijwilligers van de politie draaien extra diensten en ook Defensie en de Koninklijke Marechaussee staan paraat."

"In combinatie met het reguliere werk vraagt dit maximale inzet van het hele korps."

"Het is begrijpelijk dat er onder de collega's veel vragen zijn", erkennen de twee korpsen. "We kunnen ook niet altijd in detail uitleggen hoe ons werk er in die periode uit gaat zien. Soms door de veiligheid, soms omdat er nog volop afstemming over is. In combinatie met het reguliere werk vraagt dit maximale inzet van het hele korps. Collega's die hier niet dagelijks bij betrokken zijn, zullen niet helemaal overzien hoeveel voorbereidend werk al wordt verzet."

Volgens de politie Zeeland-West-Brabant is er 'een politiereserve gereed, mocht er zich ergens in het land een calamiteit voordoen'.

Toch zijn na de NAVO-top de problemen nog lang niet opgelost. "Mensen die niet met verlof konden, doen dat alsnog en er moet heel wat werk ingehaald worden. Dat gaat allemaal nog wel even duren."

De vakbonden zijn kritisch op het organiseren van de NAVO-top in Nederland. "Het zijn beleidskeuzes die zijn gemaakt, maar je kunt je afvragen of het een goede was. Het is een mooi evenement om te doen als politie, maar het gaat wel ten koste van politiewerk in de regio", vindt Brink. Meijerink sluit zich daarbij aan: "Misschien is het achteraf niet de verstandigste keus geweest."

Hoe zit het met de NAVO-top?

Op 24 en 25 juni is in Den Haag de NAVO-top, een belangrijke bijeenkomst voor regeringsleiders van de NAVO-lidstaten waarbij er overlegd wordt over nationale en internationale veiligheid. Vooral de Russische inval van Oekraïne en de veiligheid van Europa zijn de belangrijkste thema's van de top.

Wereldleiders, onder wie president Macron van Frankrijk en Erdogan van Turkije, worden op de top verwacht. Het is nog onduidelijk of ook president Trump van de Verenigde Staten afreist naar de top.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel zou de president namelijk overwegen om de top te boycotten als het defensiebudget van de Europese NAVO-landen niet omhoog gaat.

Volgens nationaal commandant Willem Woerders van de politie gaat het om de 'grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit.' Zo is het luchtruim in de stad afgesloten en is de politie-inzet vanuit het hele land zo groot dat sommige evenementen elders niet door kunnen gaan.

In totaal zijn er ongeveer 27.000 politiemensen op de been rondom het evenement.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!