Toekomst dierenasiel onzeker nu overname door broodfokker niet doorgaat
Vanwege de vele geruchten en aantijgingen die online gedeeld werden over haar ziet de fokker de overname niet meer zitten. Voor dierenasiel Arduin betekent dit dat het na 16 jaar nog steeds niet is gelukt om een geschikte overnamekandidaat voor het asiel te vinden.
Op het nieuws dat de overname uiteindelijk niet doorgaat, wordt online veelal opgelucht gereageerd. 'Heel goed!!', en 'HOERA, geweldig gedaan', valt te lezen in de reacties op het bericht in verschillende Facebookgroepen.
Geschiedenis
In 2009 werd dierenopvang Arduin al te koop gezet, zo is te lezen in een onderzoek uit 2013. Werkgroep H'onderdak en de SP in Bergen op Zoom verdiepten zich toen in het asiel. In het onderzoek, met de naam Zwartboek, komen schrijnende verhalen naar boven over het asiel, met vele voorbeelden van dierenmishandeling.
Zo zou het asiel geen subsidie (meer) krijgen van de Dierenbescherming wegens het overtreden van de regels van deze organisatie. Daarnaast zou het dierenasiel in een zeer slechte staat zijn, waardoor ‘het bijna niet rendabel is hier een moderne dierenopvang te creëren’.
Toch geen nieuwe eigenaar
Het is Arduin in al die jaren dus niet gelukt om een geschikte overnamekandidaat te vinden. En nu is dus ook de broodfokker uit Duizel, die het asiel op 6 mei zou overnemen, op het laatste moment afgehaakt. De gemeente besloot er geen geld in te steken en ook de cheque van 65.000 euro die de Stichting DierenLot aan haar had uitgereikt werd niet meer uitgekeerd. De vrouw werd zelfs uit een foto van de feestelijke uitreiking verwijderd:
Reden hiervoor: de fokker zou handelen in dieren op Marktplaats en Facebook, de gemeente Eersel heeft haar een fokverbod en een dwangsom opgelegd en op social media gaan veel negatieve verhalen over haar rond. Zo werd in meerdere Facebookgroepen actief opgeroepen om de overname van Arduin tegen te gaan en bezwaar te maken bij de betrokken gemeenten en DierenLot.
En nu staat dierenopvang Arduin na 16 jaar dus nog steeds te koop en is er mogelijk sprake van het sluiten van de deuren van het asiel. Volgens Arduin is er sprake van een hetze tegen de overnamekandidaat, ze voelen zich ze dupe van alle publiciteit rond de overname. Zowel Arduin als de broodfokker willen niet reageren op vragen van Omroep Brabant.
Nieuwe kandidaten
Inmiddels zijn er twee nieuwe kandidaten die hebben aangeboden het asiel te willen overnemen, laat de gemeente Roosendaal weten. “De afgelopen dagen hebben we verschillende reacties ontvangen, waaronder ook van partijen die verder kennis willen maken om te kijken of een overname van het dierenasiel voor hen een optie is. Op dit moment weten we niet of dit geschikte kandidaten zijn.”
Met de overname van het asiel zou achthonderdduizend euro gemoeid zijn en de vermoedelijke kosten voor de renovatie lopen daarbij ook nog eens hoog op. De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht financieren Stichting Asiel Roosendaal. Dierenasiel Arduin is niet aangesloten bij de Dierenbescherming en kan daarom niet rekenen op subsidie van de stichting.
DierenLot laat weten “Bij een nieuwe kandidaat en een eventuele nieuwe vraag van de gemeente zullen wij opnieuw bekijken of we een lening kunnen en willen verstrekken. Maar op dit moment zijn wij niet betrokken in dit proces.”