Karin runt op Moederdag hotel met dochters: ‘We willen het anders doen’
Moederdag of niet, voor gastvrouw Karin Bruers is het gewoon een werkdag. “Ik kreeg appjes van mijn dochters met ‘fijne Moederdag’ en foto’s van mijn kleinkinderen. Daarna ben ik gewoon aan het werk gegaan,” zegt ze, terwijl ze het ontbijt voor haar hotelgasten voorbereidt. Ze opende deze week het gloednieuwe hotel Bent in de Oisterwijkse bossen.
In de eerste dagen zit het hotel al voor de helft vol. Voor de gasten staat bij het ontbijt plantaardige yoghurt en vegan croissantjes klaar. “Ik vind het belangrijk dat er geen dierenleed aan te pas komt,” legt de gastvrouw uit. "Zo hebben we bijvoorbeeld geen eieren met spek."
Het idee voor het hotel ontstond omdat Karin en haar twee dochters al jarenlang vegan zijn, maar in Oisterwijk nauwelijks iets konden vinden dat écht plantaardig was. “Als je hier iets vegan bestelt, halen ze vaak gewoon het vlees van je bord en dat is het dan. We wilden dat anders doen.”
“Gasten hebben niet altijd door dat het tweedehands is.”
Wat begon als het plan voor een klein restaurantje, groeide uit tot een compleet hotel. Maar het hotel is niet alleen veganistisch in de keuken, de duurzaamheid komt overal terug. “Mijn moeder vond het milieu en de toekomst ook belangrijk, dus dat heb ik van huis uit al meegekregen”, zegt Bruers.
Van de meubels tot de verf en de bedden, alles is zorgvuldig gekozen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Geen leer in de meubels, geen dons in de kussens, geen lijm of verf met dierlijke bestanddelen. En de dakpannen en balkonnetjes zijn tweedehands. “Er zijn al zoveel bouwmaterialen en spullen geproduceerd dat we honderd jaar vooruit kunnen. Dus voor ons is het heel logisch om op deze duurzame manier te werken”, zegt Bruers als ze van de hotelkamers laat zien.
De bedden zijn gemaakt van gerecycled plastic, de lichtknoppen van oceaanplastic en de wc’s spoelen door met regenwater. “Wat ik zo leuk vind is dat gasten niet altijd door hebben dat het vegan of tweedehands is. Maar dat hoeft ook niet”, zegt de eigenaresse.
“We zijn met z’n drieën, alle drie moeder, en we doen dit samen.”
Het realiseren van haar duurzame en veganistische hotel was geen eenvoudige opgave. Door vergunningen en regelgeving liep de bouw van het hotel anderhalf jaar vertraging op. “Er waren echt momenten dat ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Het heeft veel langer geduurd dan ik had gehoopt. Maar ik wist waarvoor ik het deed. En nu het er staat, klopt het gewoon,” zegt Karin met een glimlach. Ondanks de tegenslagen heeft ze volgehouden, en nu kijkt ze trots naar het eindresultaat.
Dat ze dit samen met haar twee dochters kan doen, maakt het voor haar extra bijzonder. “We zijn met z’n drieën, alle drie moeder, en we doen dit samen. Dat is heel bijzonder.