Dit bekende trappistenbier verdwijnt waarschijnlijk nu abdij deuren sluit
De traditie van trappistenbier is al eeuwenoud. Het is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. En die traditie is zeldzaam.
Nederland heeft twee trappistenbrouwerijen: allebei in Brabant. De grootste is De Koningshoeven, in Berkel-Enschot. Daar wordt La Trappe gebrouwen. Iets verder naar het westen ligt De Kievit, waar Zundert wordt gebrouwen. Een van de varianten, de quadrupel trappist, werd meerdere keren uitgeroepen tot beste bier van Nederland. Maar met nog maar zes monniken in de kloostergangen, sluit die abdij binnenkort haar deuren.
Dat is voor de monniken verreweg het meest ingrijpend, maar ook voor de brouwerij heeft dat enorme consequenties. Trappistenbier mag namelijk alleen trappistenbier heten, als er ook monniken in de abdij wonen. En dat is dadelijk niet meer zo.
"Die brouwers zullen ook moeten nadenken over wat ze nu gaan doen. Is het dan nog wel interessant of stoppen ze ermee?", vraag Jan-Willem Wits zich hardop af. Hij doet de woordvoering namens de monniken, die liever een beetje in de luwte blijven. "Ze hebben het ook pas deze week te horen gekregen. Dus de tijd zal het leren."
“Wij zijn monnik geworden om een leven van gebed te leiden, niet om gebouwen te beheren.”
De woordvoerder legt uit dat het met zes monniken van boven de zestig niet meer haalbaar is om het kloosterleven 'vitaal en houdbaar' voort te zetten. “Wij zijn monnik geworden om een leven van gebed te leiden, niet om gebouwen te beheren”, zegt abt Guido van Belle erover. Nieuwe aanwas werven blijkt al jaren enorm moeilijk. "Jonge mensen vinden het lastig om zich te binden", zegt Jan-Willem. En vooruit, dat ze ook minder waarde aan het geloof hechten, speelt ook mee. "Maar de manier van leven staat haaks op het leven buiten het klooster. Je kunt niet opeens een maand naar Thailand op vakantie."
Het moge duidelijk zijn dat er wat cultuurverschillen zijn. Monniken hebben bijvoorbeeld geen eigen bankrekening. "En dat vinden jonge kloosterlingen vaak nog lastiger dan het celibaat", zegt de woordvoerder. "Dus dan wordt de vijver waarin je kunt vissen steeds kleiner."
"Ze gaan even nadenken, wat plekken bezoeken en misschien een keer logeren."
Het zong al langer door de kloostergangen, maar nu is de knoop dus doorgehakt. "En dat is al heftig genoeg." De monniken gaan de komende tijd benutten om een nieuw huis te zoeken. "Ze gaan even nadenken, wat plekken bezoeken en misschien een keer logeren. Maar de datum van de officiële sluiting moet nog geprikt worden. We doen het stap voor stap."
Een monnikenwerk dus, het sluiten van zo'n abdij. Op 24 mei houdt de abdij een feest, omdat zij 125 jaar bestaat. Maar dat wordt gelijk een afscheidsfeest, "met een verdrietig randje". Daarna wordt er langzaam naar een definitieve sluiting toegewerkt en zal er naar een nieuwe bestemming van de abdij worden gezocht. Stapje voor stapje.
De brouwerij wil niet reageren op de sluiting van de abdij.