VIDEO

AI-badmeester helpt in het zwembad: 'Deze is nooit moe'

Gisteren om 11:30 • Aangepast gisteren om 14:37
nl
Een AI-uitvinding uit Eindhoven moet helpen voorkomen dat mensen verdrinken. Een computer herkent of iemand aan het verdrinken is en geeft een waarschuwing. “Een AI-badmeester is nooit moe”, zegt ontwikkelaar Gerald Dicker die op de High Tech Campus werkt.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Na jaren van ontwikkelen wordt het systeem nu getest bij een zwembad in Driebergen. Komend jaar gaan tien Nederlandse zwembaden het systeem uitproberen. Het kan straks wel eens over de hele wereld in openbare zwembaden komen te hangen.

Boven het zwembad waar nu getest wordt, hangen veertien camera’s die verbonden zijn met een computer. Alle zwemmers en hun bewegingen worden gevolgd. Als iemand te lang stil blijft liggen, herkent de computer dat. “Het is een soort digitale badmeester met AI", zegt Dicker van het bedrijf Ocuma. "Constant wordt beoordeeld of iemand boven of onder water is. We hebben het systeem geleerd wanneer het een verdrinking is en wanneer niet. Dat onderscheid kan-ie steeds beter maken naarmate wij het systeem verder ontwikkelen. Het leert van zijn eigen fouten. Je moet er straks blindelings op kunnen vertrouwen.”

Gerald springt het water in en demonstreert het. Met gewichten in de handen zakt hij naar de bodem. De computer registreert dat hij niet meer beweegt en stuurt een melding naar de smartwatch om de pols van de badmeester. Op het schermpje van zijn horloge ziet hij waar Gerald in het zwembad ligt. Ook verschijnt een foto van Gerald. De badmeester springt er meteen in en brengt hem naar boven.

De computer registreert dat Gerald niet meer beweegt.
De computer registreert dat Gerald niet meer beweegt.
"Al deze camera’s zien het perfect."

Het systeem kan de badmeester niet volledig vervangen. “De badmeester moet gaan redden, maar het ondersteunt de badmeester wel. Het voordeel van dit systeem is dat het nooit vermoeid raakt. Een badmeester wordt afgeleid of verliest zijn concentratie. Het systeem blijft altijd zijn concentratie houden. Nu is het nog ondersteunend, maar uiteindelijk kun je wel met minder badmeesters werken.”

Hier zie je hoe het systeem werkt. De tekst gaat verder onder het filmpje.

De camera's houden het zwembad volgens Gerald beter in de gaten dan mensen. “Als mens sta je op een bepaalde plek en vanuit die positie kun je niet alles perfect zien. Al deze camera’s zien het perfect.”

Het systeem zit nu in de ontwikkelfase. Het wordt zo ingericht dat het blijft werken bij stroomuitval. Ook komt er een oplossing als de verbinding zou wegvallen. Tien zwembaden in Nederland gaan dit AI-systeem testen om te zien of iemand verdrinkt.

Gerald Dicker (foto: Rogier van Son).
Gerald Dicker (foto: Rogier van Son).

Bert Lavrijsen had eerder de leiding over 45 zwembaden. Hij heeft meerdere verdrinkingen of bijna-verdrinkingen meegemaakt. "Slapeloze nachten heb ik ervan gehad. Wat is er gebeurd? Hoe hadden we het kunnen voorkomen? Al dat soort vragen komt naar boven. Wat moeten we dan meer doen dan alleen toezicht houden en afhankelijk zijn van alleen de menselijke ogen? Ze moeten hier de hele dag moeten staan en ze moeten geconcentreerd zijn. "

Lavrijsen zag het project zitten en werd een van de investeerders. "Dan zie je toch dat het met hulpmiddelen zoals camera's een toegevoegde waarde kan zijn."

Het systeem moet over een jaar op de markt zijn. Eerst zijn de testen in Nederland, dan omliggende landen en uiteindelijk hoopt het nieuwe bedrijfje het systeem over de hele wereld uit te rollen.

De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan over de periode tussen 2014 en 2023

* Jaarlijks verdronken gemiddeld 88 Nederlanders. * Ieder jaar verdronken nog eens 27 mensen die geen inwoner van Nederland zijn, zoals toeristen of tijdelijke werknemers. * Driekwart van die verdrinkingen was in open water, zoals een recreatieplas of de zee. * 18 procent van de verdrinkingen was in of nabij het huis, bijvoorbeeld in bad of een vijver.

Het gaat om zogenoemde accidentele verdrinkingen, zoals een verdrinking tijdens het zwemmen. Verdrinking door een een ongeval, zelfdoding of moord zijn niet in de cijfers meegenomen.

De locatie waar iemand in het zwembad ligt (foto: Rogier van Son).
De locatie waar iemand in het zwembad ligt (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!