In deze tien gebieden mag je niet sproeien met oppervlaktewater

Vandaag om 13:18 • Aangepast vandaag om 14:16
nl
Door de aanhoudende droogte neemt waterschap Brabantse Delta nieuwe maatregelen. Sinds woensdagochtend is het in zes extra gebieden in het westen van onze provincie verboden om oppervlaktewater, uit bijvoorbeeld sloten en beken, te gebruiken om boerenakkers of sportvelden te sproeien. In totaal geldt dit verbod nu voor tien gebieden van Brabantse Delta.
Profielfoto van Lav Lukac
Geschreven door

Deze lente is tot nu toe de droogste ooit in ons land. Daardoor is de grondwaterstand flink gedaald. Het beregenen met grondwater werd daarom eerder al verboden. Dat er zo vroeg in het jaar in zoveel gebieden een verbod wordt afgekondigd om ook met oppervlaktewater niet te beregenen, gebeurt niet vaak.

In de rode gebieden is het verboden om te beregenen met oppervlaktewater (foto: Brabantse Delta).
In de rode gebieden is het verboden om te beregenen met oppervlaktewater (foto: Brabantse Delta).

Waterschap Rivierenland, onder meer verantwoordelijk voor een deel van het noorden van de provincie, neemt vooralsnog geen extra maatregelen. "We zien de effecten van droogte wel toenemen, maar dat gaat hier toch altijd iets langzamer vanwege de grote rivieren. Daar kunnen we lang oppervlaktewater uit putten."

Toch gaat het wel spannend worden geeft een woordvoerder aan. "De situatie in mei lijkt al op de situatie die we normaal in juli hebben. Laagstaande rivieren en alle akkers snakken naar water."

Ook bij de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, verantwoordelijk voor het oosten en zuiden van de provincie, worden op dit moment geen extra maatregelen genomen. Wel blijft het eerder ingestelde verbod om grondwater te gebruiken voor het beregenen van grasland van kracht.

De droogte baart Rian Govers, waarnemend dijkgraaf van Brabantse Delta zorgen. "Doordat 2023 en 2024 extreem nat waren, bouwde het waterschap wat reserves op. We begonnen deze droge periode met een relatief hoog grondwaterpeil. Maar die voorsprong is door de afgelopen droge maanden alweer ingelopen. Dat stelt ons voor extra uitdagingen." Volgens Govers wordt de situatie per dag bekeken en volgen indien nodig extra maatregelen.

Droogte

Het huidige neerslagtekort is vergelijkbaar met het jaar 1976, het droogste jaar ooit. Tuinen, akkers en natuurgebieden snakken naar een beetje water. Maar de komende tien dagen is de kans op regen klein.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!