Keurige wijk met vervallen probleemvilla, bewoners zijn het zat

Gisteren om 20:30 • Aangepast vandaag om 09:59
nl
Buurtbewoners van de ‘spookvilla’ in Roosendaal zijn er helemaal klaar mee. Dinsdagavond moest de brandweer voor de zoveelste keer uitrukken voor een brand in het pand. De villa aan de Robijndijk staat al jaren leeg en is sindsdien doelwit van vandalisme en brandstichting. “Het is een kwestie van tijd voordat het een keer echt fout gaat”, verzucht een wijkbewoner.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Politie, handhaving en brandweer zijn kind aan huis bij de villa in Roosendaal. Ook dinsdagmiddag namen volgens omwonenden handhavers er nog poolshoogte. Waar tot voor kort het pand nog werd afgeschermd met een zeecontainer, staan er nu alleen nog wat losstaande schermen bij de ingang van het perceel. “Je tilt ze op en je bent binnen, dit is een wassen neus”, klinkt het verontwaardigd uit de mond van een voorbijganger.

Volgens de man, die iets verderop in de wijk woont, trekt de villa vooral jongens aan die het spannend vinden om er rond te hangen. “Op YouTube staan allerlei filmpjes met beelden van de binnenkant van de villa. Wat is er nou leuker voor die gasten om dat eens met eigen ogen te gaan bekijken? Naar het schijnt waren de kranen zelfs van bladgoud, die zijn er natuurlijk allemaal al lang uit gesloopt.”

Het pand is door de weelderige begroeiing van struiken en bomen aan het oog onttrokken van de buitenwereld. Volgens wijkbewoners zijn binnen veel muren zwartgeblakerd door de brandjes die er zijn gesticht. Daarnaast zouden vrijwel alle ramen inmiddels zijn stukgeslagen. “Ik hoorde ook dat er stukken van het glazen dak naar beneden beginnen te vallen. Het is echt levensgevaarlijk om daar rond te lopen”, vertelt een omwonende.

De villa aan Robijndijk staat centraal in de rechtszaak Biedenkopf die bij de rechtbank Breda dient. In deze megastrafzaak staan twaalf verdachten voor de rechter vanwege internationale hasj- en hennephandel. Volgens Justitie is de villa eigendom van één van de hoofdverdachten. Het pand zou zijn aangekocht en verbouwd voor 1,3 miljoen euro aan crimineel geld. Kort na de politie inval bijna tien jaar geleden, heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op de villa die sindsdien staat te verloederen.

Het huis is al jaren doelwit van vandalen (foto: Omroep Brabant).
Het huis is al jaren doelwit van vandalen (foto: Omroep Brabant).

Voor een wijkbewoner die een kijkje komt nemen bij de ingang van de villa, is het geduld op: “Ik begrijp niet waarom alles zo lang moet duren. Dit is verder een keurige wijk die inmiddels al jarenlang gebukt gaat onder de overlast van dit pand. Inbraken, overnachtende junkies, brandstichtingen en er zijn zelfs mensen binnen ernstig mishandeld. Het is zo langzamerhand een tikkende tijdbom geworden. Je houdt je hart vast, dit kan toch niet aan de gang blijven?”

Een woordvoerder van de gemeente Roosendaal laat weten dat boa's regelmatig rond het pand te zien zijn. Zo ook dinsdag. De gemeente heeft eerder een hek om het huis laten plaatsen. En dat is een heel uitzonderlijke maatregel. "Wij zijn geen eigenaar van het pand en hebben dus ook geen zeggenschap over de villa. Wij kunnen niet zomaar om een huis een hekwerk plaatsen."

De zorgplicht voor het huis zou bij het Openbaar Ministerie liggen, omdat die beslag op het pand hebben gelegd. Of het OM extra maatregelen rond de villa gaan nemen is niet bekend. Het Openbaar Ministerie is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet kunnen reageren.

De buurtbewoners hopen dat er meer duidelijkheid komt over de toekomst van woning nadat de rechter uitspraak heeft gedaan in het megaproces. Die uitspraak wordt verwacht op 29 augustus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!