Kindergraf vernield door actie gemeente: familie neemt juridische stappen
De begraafplaats is een belangrijke plek voor de familie. Hun zoontje, dat overleed bij de geboorte, ligt er begraven. En de familie Manichand heeft veel moeite gedaan om er een gedenkplek te maken. Er lag kunstgras, er was een omheining en er lagen bloemen en knuffels. Maar in de zomer van vorig jaar lag alles opeens op een grote hoop en was de grafsteen beschadigd.
Het graf nam volgens de gemeente te veel ruimte in beslag en daarom zouden er afspraken zijn gemaakt dat een aantal palen waarmee het graf omheind was, weggehaald mochten worden. Maar door een miscommunicatie aan de kant van de gemeente werd bijna het hele graf leeggehaald. De familie heeft uiteindelijk excuses gekregen van de gemeente en de burgemeester heeft daarnaast in een persoonlijk gesprek zijn spijt betuigd over de schade aan het graf.
"De ambtenaar verdraaide het hele verhaal."
De gemeente zou het graf herstellen en ze zou opdraaien voor de kosten. Maar nu, bijna een jaar later, is dat nog steeds niet gebeurd. Jay en zijn vrouw hadden daarom woensdagochtend een gesprek op het stadhuis. Ook hun advocaat was daarbij. Ze dachten dat ze te horen zouden krijgen dat de kosten voor een nieuwe grafsteen vergoed zouden worden, maar dat gesprek liep net even wat anders.
Jay liet vorig jaar zien hoe de vernielingen eruitzagen:
De gemeente heeft laten weten dat de nieuwe grafsteen die de familie gekozen heeft te groot is en dat ze die niet mogen plaatsen. Jay is woest. Vooral omdat de gemeente volgens hem bij het oorspronkelijke graf toestemming had gegeven voor de afmetingen, die wat groter zijn dan officieel is toegestaan. Nu mag dat toch niet meer. "Schaamteloos", roept Jay woensdag na het gesprek. "De ambtenaar verdraaide het hele verhaal. Ik heb toen geroepen dat ik de ramen van het stadhuis ga ingooien, omdat zij iets dierbaars van mij hebben gesloopt. Dat vonden ze bedreiging, maar ik vind de hele situatie onmenselijk."
De familie gaat nu een juridische procedure starten tegen de gemeente. "We zijn er in het gesprek niet uitgekomen", bevestigt hun advocaat Peter van de Laar. "Cliënt dacht dat de gemeente met een oplossing zou komen, maar de gemeente stelde zich heel formeel op. Medewerkers zeiden dat ze de afmetingen van de grafsteen niet toe wilden laten vanwege de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarop werd mijn cliënt inderdaad heel boos, want de situatie is altijd anders geweest. Het gesprek was een fiasco."
"We willen graag tot een oplossing komen."
De gemeente laat weten dat er inderdaad meerdere gesprekken met de familie zijn geweest, met als doel afspraken te kunnen maken. "Wat helaas tot op heden niet is gelukt", zegt de gemeente daarover. "Dit betreuren we ten zeerste, omdat wij graag tot een oplossing willen komen." In verband met de privacy van de familie kan en wil de gemeente er niet meer over zeggen.
De advocaat van de familie denkt dat ze een goede zaak hebben tegen de gemeente. "Jay heeft twee jaar geleden toestemming gekregen van de begraafplaatsbeheerder en van een ambtenaar. Dus het kan wel zo zijn dat er formele regels zijn over de afmetingen, maar er is een toezegging gedaan. Daarnaast zijn er andere begraafplaatsen in de gemeente waar graven ook groter zijn dan de officiële regels, dus we kunnen ons beroepen op het gelijkheidsbeginsel."