Het is kurkdroog, hier mag je niet sproeien met water uit sloten
De drie stroomgebieden van waterschap De Dommel waar het niet meer toegestaan is om oppervlaktewater te gebruiken zijn:
- Peelrijt ( omgeving Someren)
- Beneden-Reusel
- Zandleij (omgeving Helvoirt)
Bij een onttrekkingsverbod mag sloot- of beekwater niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld beregening, sproeien van tuinen en plantsoenen. Het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met oppervlaktewater mag wel.
"In bijna de helft van ons gebied geldt nu een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater", vertelt droogtecoördinator Lonneke Schilte van waterschap De Dommel. Eerder werd al zo'n verbod ingesteld in de Beekloop (omgeving onder Eindhoven) en de Keersop (omgeving Valkenswaard).
Een halfjaarverbod voor het sproeien met oppervlaktewater is door het droogteseizoen al op 1 april ingegaan in stroomgebied Reusel met de Nete, stroomgebied Beerze ten zuiden van het Wilhelminakanaal en Eindhoven Park Meerland.
Voorkomen dat beken droogvallen
Het waterschap neemt de extra maatregel om dieren en planten in en rond het water in beken en sloten te beschermen. De hoeveelheid water in de beken neemt af en dan ontstaan er problemen. "Met de stroming, met waterkwaliteit en bijvoorbeeld met de zuurstof in het water, waardoor vissen kunnen sterven. Met een onttrekkingsverbod willen we voorkomen dat sommige beken droogvallen", vertelt de droogtecoördinator.
Voor het gebruik van grondwater geldt tijdelijk een verbod voor graslanden, sportvelden en golfterreinen in het gebied Beneden-Dommel. Boerenakkers mogen daar wel beregend worden met grondwater, als daar een vergunning voor is.
Waterschap Brabantse Delta heeft vorige week in tien gebieden in het westen van de provincie een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater ingesteld. Het beregenen met grondwater werd eerder ook al verboden door het waterschap.
Waterschap Rivierenland en waterschap Aa en de Maas, verantwoordelijk voor het noorden en oosten van de provincie, nemen vooralsnog geen extra maatregelen, maar blijven de gevolgen door de droogte in de gaten houden.
Dat er zo vroeg in het jaar in zoveel gebieden een verbod wordt afgekondigd om ook met oppervlaktewater niet te beregenen, gebeurt niet vaak. "De droogtesituatie overtreft nu al het jaar 1976, het droogste jaar ooit. Als de droogte doorzet dan wordt de situatie wel heel ernstig", vreest Schilte.
Reden voor paniek is er niet direct bij waterschap De Dommel, omdat er niets zo veranderlijk is als het weer, wat impact heeft op grondwaterstanden. "Tot twee weken terug waren nog heel veel grondwaterstanden gemiddeld, omdat er in 2024 heel veel neerslag is gevallen en er wat reserves waren. Nu zien we echter dat de grondwaterstanden erg laag zijn voor de tijd van het jaar."
Regen op komst
Het waterschap hoopt daarom dat de neerslag die voor komende week wordt voorspelt, gaat vallen. "Het is echt van belang dat het gaat regenen. De neerslag zoals die nu wordt verwacht is mooi, omdat het geen enorme piekbuien zijn en de grondwaterstanden mooi aangevuld worden."
Een kletsnatte periode wordt vooralsnog niet verwacht, al geeft dat geen garantie voor komende zomer. "Als het weer toch ineens omslaat en het een natte zomer wordt, herstelt de droogte zich snel en moeten we weer alle zeilen bijzetten om wateroverlast te voorkomen. Dat maakt het werk uitdagend", zegt de droogtecoördinator.