Zo enorm moeilijk is het om hier een huisarts te vinden
Verhuizen is vaak al een stressvolle gebeurtenis, van dozen in- en uitpakken tot het aanvragen van een parkeervergunning. Voor mij kwam daar het vinden van een nieuwe huisarts bij. Ik heb zorg nodig en moet om de twaalf weken een prik bij de huisarts halen. Omdat mijn huidige huisarts in Amsterdam zit, nogal omslachtig, bel ik meteen naar praktijken in mijn nieuwe Tilburgse omgeving.
'Mission impossible'
Dat valt nog behoorlijk tegen. "We zitten vol en nemen geen nieuwe patiënten aan", zegt nummer een. Bij de tweede huisarts woon ik net één straat te ver, mijn postcodegebied is daardoor het zijne niet. En de derde geeft aan dat ik 'moet wachten totdat op de site komt te staan dat er weer een plekje vrij is. Dan mag je ons bellen.' Dat laatste gebeurt misschien morgen, maar kan ook nog weken of maanden duren. Na tien telefoontjes zakt de moed me in de schoenen.
Ik ben niet de enige die dit meemaakt, want steeds meer Tilburgers lopen tegen dit probleem aan. "Ongeveer 85 procent van de huisartsenpraktijken in Tilburg is gesloten voor nieuwe patiënten. Ik denk dat dat al gauw 100 procent wordt," vertelde gepensioneerd huisarts Peter Staal eerder deze week. "Tot nu toe waren het vooral studenten die zonder huisarts zaten, maar dat verandert en het gaat echt merkbaar worden."
In 2024 had zo’n 60 procent van de huisartsenpraktijken in Nederland een patiëntenstop. Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer (april 2025) hebben naar schatting 45.000 tot 194.000 Nederlanders helemaal geen huisarts. Daarnaast zijn nog eens 732.000 mensen op zoek naar een andere huisarts, vanwege bijvoorbeeld een verhuizing of ontevredenheid.
Mijn frustratie is groot. Zeker als ik bedenk dat er in mijn buurt genoeg huisartspraktijken zijn, maar ze allemaal vol zitten of slechts twee postcodes accepteren. Ik krijg zelfs te horen: “We nemen geen nieuwe patiënten aan en hebben ook geen wachtlijst.”
Volgens Staal doen huisartsen er alles aan om de zorg toegankelijk te houden, maar wordt dit steeds moeilijker. “In Tilburg moet gezocht worden naar een oplossing voor een heel prangend probleem: de huisvesting. Het is moeilijk om als huisarts aan een ruimte te komen. De ruimtes zijn duur, en als ze er al zijn, zit je met vergunningen.”
Ondertussen nemen de wachtlijsten bij huisartsenpraktijken toe en is het voor inwoners van Tilburg afwachten en hopen op een plekje. Ik besluit de zorgverzekeraar om hulp te vragen. Zij adviseren mij om gebruik te maken van een speciale zoekmachine op hun site. "Als het ook dan niet lukt om een huisarts te vinden, gaat ons team je helpen met de zoektocht," aldus mijn zorgverzekeraar.
Inmiddels sta ik bij drie praktijken op de wachtlijst en heb ik binnenkort een kennismakingsgesprek. Als alles goed gaat, kan ik mij daarna - na twee maanden zoeken - eindelijk inschrijven.