Provincie schrapt stikstofoverleg: 'Minister doet te weinig'
Brabant is volgens gedeputeerde Wilma Dirken (VVD) niet geholpen met de plannen die de minister onlangs presenteerde. Er is meer inhoud, tempo en geld nodig om te voorkomen dat Brabant verdrinkt in het stikstofmoeras en volledig op slot gaat, is haar boodschap.
En dat blijkt ook uit de uitgelekte mail aan de leden van het Brabants stikstofoverleg. "We hebben eerder met elkaar afgesproken dat we over de plannen van het kabinet met elkaar verder zouden praten" staat daarin. "Met wat er ligt, zijn er op dit moment niet voldoende aanknopingspunten om dit voor Brabant verder uit te werken en met u te bespreken."
Geen vergunningen
Al ruim twee jaar is het in Brabant moeilijk om een vergunning te krijgen voor bijvoorbeeld de bouw van woningen, de aanleg van wegen en van energieprojecten. Het is zó slecht gesteld met kwetsbare natuurgebieden, dat ze geen extra stikstof kunnen verdragen. Als een project voor extra stikstof in die kwetsbare natuur zorgt, kan het niet doorgaan. Er liggen 1200 vergunningaanvragen bij de provincie op de plank.
Ook bij bedrijven heerst onzekerheid. Eind vorig jaar zette de Raad van State een streep door het gebruiken van lege stikstofruimte in vergunningen, waardoor zeker 800 Brabantse bedrijven alsnog een vergunning aan moeten vragen. En vorige maand oordeelde de rechtbank Oost-Brabant dat de provincie tien vergunningen van veehouders opnieuw onder de loep moet nemen. Daarmee lopen nu ook onherroepelijk vergeven vergunningen gevaar.
Stikstofmoeras
Brabant lijkt steeds dieper in het stikstofmoeras weg te zakken. Ondertussen werkt een speciaal ingestelde commissie van het kabinet al maanden aan nieuwe stikstofmaatregelen.
Een maand geleden presenteerde landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een 'startpakket' om de natuur er weer een beetje boven te helpen. Daarin staan onder meer maatregelen voor de Peel, maar daarmee is de rest van de provincie nog niet geholpen.
Sterker nog: de maatregelen van de minister zijn niet eens voldoende om de problemen rond de Peel op te lossen. "Het budget van 600 miljoen voor de aanpak de Peel en de Veluwe is bij lange na niet toereikend om die regio’s van het stikstofslot te halen", zegt gedeputeerde Dirken. "Laat staan dat dit budget voldoende impact gaat maken om de vergunningverlening op gang te brengen in heel Nederland." De provincie schat in dat alleen al voor regio’s in Brabant meerdere miljarden nodig zullen zijn.
Na de zomer
Donderdag bespreekt de Tweede Kamer de landelijke plannen van het kabinet. Na de zomer staat een volgend Brabants overleg met boeren, milieu-organisaties en bedrijven gepland. De provincie hoopt dat er tegen die tijd wél meer duidelijkheid is over aanvullende maatregelen.