Deze sinaasappelschillenfabriek gaat de grens over

dinsdag om 07:30 • Aangepast dinsdag om 11:41
nl
PeelPioneers heeft plannen voor avonturen over de grens. In 2027 opent de sinaasappelschillenboer een fabriek in Spanje die ongeveer drie keer zo groot moet worden als de fabriek die in Den Bosch staat. “We halen natuurlijke ingrediënten uit sinaasappelschillen die worden gebruikt in eten, cosmetica en schoonmaakmiddelen.”
Profielfoto van Marleen Kuijsters
Geschreven door
Marleen Kuijsters

In Nederland zijn we dol op een glas versgeperste sinaasappelsap. Maar het zorgt ook voor een grote berg afval. Want voor elk glas sinaasappelsap dat we drinken verdwijnt hetzelfde gewicht aan schillen in de prullenbak. Supermarkten, cafés en restaurants houden ieder jaar samen zo’n 20 miljoen kilo schillen over. Het verwerken hiervan gebeurt door de schillen te verbranden. Daar komen veel schadelijk gassen bij vrij.

“Afvalverwerkers kunnen sinaasappelschillen niet goed verwerken. De hoge zuurgraad vreet de binnenkant van de machines op. Ook komt bij het verbrandingsproces veel CO2 vrij. Dat is niet goed voor het milieu en de gezondheid van mensen”, zegt Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers. “Dat kan anders, dachten wij in 2017. Inmiddels geven we elk jaar ruim 10 miljoen kilo sinaasappelschillen een tweede leven en we hebben plannen voor het openen van een fabriek in Spanje, de hoofdstad van de citrusschillen. De fabriek moet twee tot drie keer zo groot worden als die in Den Bosch.”

In de fabriek van PeelPioneers in Den Bosch, volgens het bedrijf de grootste sinaasappelschillenfabriek van Europa, staan 25 zelf ontwikkelde machines. Het bedrijf haalt de schillen op bij horecazaken en supermarkten en perst vervolgens olie uit de volledige schillen. Sytze: “Je kunt onze olie vinden in smaakstoffen voor levensmiddelen zoals zuivel en koekjes en als grondstof voor zeep en schoonmaakmiddelen. De olie voegt sinaasappelkleur en de sinaasappelgeur en -smaak toe. De pulp wordt gebruikt als bijvoeding voor vee.”

Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers (foto: PeelPioneers).
Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers (foto: PeelPioneers).

Muffins en ijs
Sytze van Stempvoort en zijn collega’s ontwikkelden ook een techniek om van het witte gedeelte van sinaasappels vezels te maken, een wit poeder waar geen sinaasappelgeur of -smaak meer aan zit. “Deze vezels geven stevigheid en structuur aan bijvoorbeeld ei-vrije mayonaise, muffins en ijs. Ze worden ook gebruikt in zomerbier, sauzen, verzorgingscrèmes en bruisballen.”

Bij alles wat het bedrijf doet is het voor Sytze belangrijk dat het bedrijf een flinke CO2-besparing oplevert. “CO2-uitstoot is niet goed voor het milieu. En het kan bij mensen vermoeidheid, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten veroorzaken. De tien miljoen kilo sinaasappelschillen die wij jaarlijks verwerken, staat gelijk aan een besparing van 31 miljoen kilometer rijden met een auto”, zegt hij. “De sinaasappelschillen hoeven namelijk niet meer te worden verbrand en er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig voor de producten waar onze vezels en olie inzitten.”

Horizon rijkt verder
Een van de grootste uitdagingen is volgens Sytze het vinden van voldoende personeel. Zeker nu het bedrijf plannen heeft voor avonturen over de grens. “De nieuwe fabriek moet in de Spaanse regio Murcia komen te staan. Spanje is de bron van de citrusvruchten. Het is voor ons een logische stap. Ook willen we schillen van andere citrusvruchten verwerken, zoals limoen, citroen en grapefruit. Er zijn nog veel meer schillen die we een tweede leven kunnen geven.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.