Klanten krijgen in deze winkel een extra boodschap op hun bonnetje
Nog niet alle klanten zijn zaterdag al bekend met het vernieuwde bonnetje. Een man kijkt vragend naar de achterkant. "Ik heb geen idee. Ik kijk nooit naar mijn bonnetje", vertelt hij lachend. Tot hij opeens het hulptelefoonnummer ziet staan. "Dat kan voor mij wel handig zijn. Ik heb soms nog moeite met het regelen van mijn bankzaken. Soms werkt het niet en dan kan ik niet betalen."
Het initiatief is door deze klant dan ook goedgekeurd. "Ik denk dat het een handige en laagdrempelige manier is om mensen zoals ik te helpen."
Hulplijn van de bank
En dat is precies wat ABN AMRO wil bereiken met deze actie. In samenwerking met Senioren Brabant/Zeeland, de Oogvereniging en stichting ABC werd het initiatief opgestart. "We willen laten merken dat we er voor de mensen zijn en ze graag helpen", vertelt Ingrid van der Meeren, die mensen via de hulplijn van ABN AMRO te woord staat.
"Eén op de zes Nederlanders heeft nog steeds moeite met bankzaken. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die digitaal niet helemaal vaardig zijn of laaggeletterden." Omdat deze mensen vaak lastig te bereiken zijn, probeert de bank het vanaf nu via de kassabon. "We proberen altijd nieuwe manieren te vinden om deze groep bij ons op de radar te krijgen. De kassabon is een nieuwe en innovatieve manier van contact maken met deze doelgroep."
Volgens Van der Meeren vinden mensen het lastig om hulp te vragen bij problemen met bankzaken, omdat het gevoeliger ligt dan bijvoorbeeld problemen met een telefoon. "Mensen voelen sneller een drempel als dat onderwerp aan bod komt."
De actie met het kassabonnetje moet daarom uitkomst bieden. Als mensen het nummer op de kassabon bellen, krijgen ze een adviseur van hulp-bij-bankzaken aan de lijn. Die adviseur probeert de beller dan te helpen met het probleem. "Mochten we er telefonisch niet uitkomen, maken we graag een afspraak op een locatie naar wens", legt Van der Meeren uit.
De hulplijn is gratis en bedoeld voor klanten van ABN AMRO. Van der Meeren benadrukt wel dat hulpverleners, zoals mantelzorgers, van een klant er ook terecht kunnen, ook als zij zelf bij een andere bank zitten.
Experiment
Op verzoek van Senioren Brabant/Zeeland werd de gemeente Waalwijk voor een maand als experiment uitgekozen. Supermarkt Plus was direct enthousiast over het idee en wilde meewerken. "We vinden het belangrijk om mensen te helpen als de mogelijkheid zich aanbiedt", laat supermarkt manager Stephan van Engelen weten.
"Door dit initiatief kunnen we de mensen in de omgeving helpen die moeite hebben met bankzaken en laten we zien dat we betrokken zijn bij onze buurt. Zo kunnen we een helpende hand bieden en versterken we de band met onze klanten." Of er meer gemeentes volgen, hangt af van het effect van deze actie.