Akkoord NAC en gemeente: club krijgt stadion in erfpacht
Er lijkt dan toch een einde te komen aan de financiële verstrengeling tussen NAC en de gemeente Breda. Het oorspronkelijke plan, waarin NAC het gehele Rat Verlegh Stadion en de onderliggende grond zou terugkopen van de gemeente, gaat niet door. Maar er is een mooi alternatief bedacht.
Geen koop maar erfpacht
Omdat de gemeente de grond niet wil verkopen, is ervoor gekozen dat NAC die voor langere tijd in erfpacht krijgt. Erfpacht houdt in dat een partij de grond van een ander mag gebruiken alsof het zelf de eigenaar is. NAC is daarmee veel goedkoper uit dan huren, wat de club nu doet, en hoeft geen rente en aflossing te betalen van eerder gedane leningen. Breda kan zo aanspraak blijven maken op eventuele grondwaardestijgingen. Bovendien houden ze controle op wat er op die locatie in de stad gebeurt.
Ook het veld, de gebouwen, de tribunes en twee torens komen met eenzelfde erfpachtconstructie terecht bij NAC. De club wordt verantwoordelijk voor het onderhoud en kan er naast wedstrijden ook evenementen organiseren om de inkomsten op te krikken. Hiermee is ook de door de gemeenteraad zo gewenste ontvlechting tussen NAC en gemeente bewerkstelligd.
Redden van ondergang
In 2003 kocht de gemeente Breda het stadion (en de omliggende gronden) van NAC voor ruim vijftien miljoen euro om de club te redden van een financiële ondergang. NAC ging na een periode van wanbeleid niet failliet, maar betaalde vanaf dat moment wel huur aan de gemeente Breda. Al het onderhoud wordt sindsdien ook doorberekend.
Bedrijfsruimtes wel aangekocht
Anders dan bij bovenstaand voetbalgedeelte koopt NAC wel acht zogenaamde business-apartments onder de eretribune terug van de gemeente. Op termijn gaat de club deze dan doorverkopen aan derden. Een aantal houders van de bedrijfslocaties zou al interesse hebben getoond. Over bedragen is nog niets bekend.
Het door directeur Remco Oversier bedachte plan, het zogeheten Beleg van Verlegh, nadert hiermee zijn einde. Ingewijden melden dat door deze deal beide partijen flink zijn geholpen. NAC kan hiermee het voortbestaan van de club veiligstellen en de gemeente kan weer rustig ademhalen en pakt ook meerdere voordelen.
Afvinken
“Na de handhaving in de Eredivisie en de start van de werkzaamheden in het stadion, hopen we ook dit dossier af te vinken", zegt algemeen directeur Remco Oversier van NAC. "Dan is het Beleg van Verlegh op alle fronten voltooid en is de club klaar voor een toekomst op eigen benen.”
Na het zomerreces mag de gemeenteraad zich buigen over de het plan.