Eén groot Brabants warmtebedrijf zonder aardgas is een stap dichterbij
Hoewel de provincie er wel al vanuit ging dat de wet aangenomen zou worden, reageert gedeputeerde Bas Maes (Klimaat& Energie) toch blij. "Het is goed dat de warmtevoorziening weer in publieke handen terecht komt", zegt hij. "Daarmee kunnen we als overheden de regie voeren op duurzame en betaalbare warmte voor Brabanders."
Een provinciaal warmtenet zou er voor zorgen dat Brabant sneller van het aardgas af kan. Ook wordt de stroompiek tegelijkertijd aangepast. Stroom hoeft dan bij de aangesloten huishoudens niet meer gebruikt te worden om te verwarmen. De warmte voor de netten moeten vooral uit duurzame bronnen komen zoals zonne-energie, restwarmte van industrie en groen gas .
De nieuwe wet maakt het verplicht dat overheidsinstanties een meerderheidsbelang moeten krijgen in warmtebedrijven. De verwachting is dat de wet op 1 januari 2026 ingaat.
Niet wachten
"We hebben dit moment niet afgewacht", vertelt Maes. "Dit om ervoor te zorgen dat we klaarstaan in de startblokken zodra de wet ingaat." In 2024 startte de provincie al een verkenning om te kijken naar de mogelijkheden voor zo'n provinciaal warmtebedrijf met Enexis en Energiebeheer Nederland (EBN).
Het provinciebestuur wilde niet afwachten op een besluit vanuit Den Haag en besloot alvast voor te sorteren op het invoeren van de wet. Begin dit jaar werd er officieel een handtekening gezet onder een intentieverklaring.
Zo werd er onderzocht hoe inwoners dachten over een provinciebreed warmtebedrijf en is er gekeken of EBN de Amercentrale in Geertruidenberg kon overkopen van energiebedrijf Ennatuurlijk. Die centrale verzorgt momenteel warmte voor ongeveer 51.000 huishoudens in Breda, Tilburg, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg en Made.
Betaalbaar houden
Een van de hoofdredenen waarom de provincie de eerste wil zijn met een eigen warmtebedrijf is om energie betaalbaar te houden voor inwoners. Een warmtenet zou vooral huishoudens waar geen financiële middelen zijn voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, alsnog helpen met verduurzamen. Daarnaast zou een energiebedrijf in handen van de provincie geen winstoogmerk hebben, waardoor energiekosten gedrukt kunnen worden.
Momenteel loopt het onderzoek naar de mogelijkheden voor een Brabants warmtebedrijf nog. Naar verwachting is die verkenning in het najaar klaar en moet er dan duidelijkheid komen of het bedrijf er daadwerkelijk gaat komen.