Mestfraudeur wraakt rechter die informatie openbaar wil maken

Vandaag om 12:12 • Aangepast vandaag om 15:17
nl
De voor mestfraude veroordeelde Daas uit Wintelre heeft een Raadsheer van de Raad van State gewraakt. Het draait om een zaak over het openbaar maken van rapporten over het bedrijf. Daas vindt dat de Raadsheer vooringenomen en partijdig was bij de zitting.
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

De kwestie gaat over een Wet open overheid (Woo) verzoek dat Omroep Brabant in juli 2023 heeft ingediend bij de gemeente Eersel. Met het verzoek wil deze omroep nagaan in hoeverre Daas zich houdt aan de regels, nadat het bedrijf in het verleden de meststoffenwet overtrad en valsheid in geschrifte pleegde. De Raad van State deed meteen na de zitting van vorige maand uitspraak en oordeelde dat de gemeente de documenten openbaar mag maken.

Dossier niet goed gelezen
Daas en zijn advocaat vinden dat de Raadsheer van de Raad van State vooringenomen en partijdig was bij de zitting. Ze vinden dat de Raadsheer veel meer luisterde naar wat de advocaat van de gemeente te vertellen had en weinig oor had voor de inbreng van de advocaat van Daas. Ook vinden ze dat de Raadsheer het dossier niet goed had gelezen.

Bij de zitting kapte de Raadsheer de advocaat van Daas enkele keren af. Zo zei de Raadsheer dat de advocaat aannames deed waar al zo’n 45 jaar aan jurisprudentie over is en het toch echt anders in elkaar zit. Ook wees de Raadsheer er herhaaldelijk op dat de advocaat te lang van stof was.

Niet behandeld
Op enkele momenten tijdens de zitting zat er ook een verslaggever van een persbureau in de zaal. Tijdens die momenten nam de advocaat van Daas veel uitgebreider het woord en herhaalde punten die al duidelijk waren. Nadat de verslaggever de zaal had verlaten, gaf de advocaat toe dat die zijn betoog zo uitgebreid verwoordde omdat de verslaggever in de zaal zat.

De wrakingskamer van de Raad van State behandelt het verzoek niet, omdat het pas is ingediend nadat er al een uitspraak is gedaan. Wrakingsverzoeken kunnen alleen ingediend worden voordat er uitspraak is gedaan. Daardoor kijkt de wrakingskamer verder ook niet inhoudelijk naar de beschuldigingen over partijdigheid of vooringenomenheid door de Raadsheer.

Een of twee weken
Na de zitting van vorige week werd dus duidelijk dat de gemeente Eersel documenten openbaar mag maken over Daas, het is nog niet bekend wanneer dit precies zal gebeuren.

In deze zaak volgt later nog een zogeheten bodemprocedure. Daarin kijkt de Raad van State dieper naar de argumentatie van de gemeente en van Daas. Het is nog niet bekend wanneer deze zitting is.

Andere Woo-verzoeken

Tegelijk met dit Woo-verzoek uit juli 2023 bij de gemeente Eersel, heeft Omroep Brabant bij de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een Woo-verzoek ingediend. Ook hiertegen zijn juridische stappen ondernomen door Daas. Deze zaak ligt momenteel bij de rechtbank in Den Bosch, het is nog niet bekend wanneer er een zitting volgt.

Omdat de documenten van deze twee procedures gaan over de periode tot juli 2023, zegt het niet heel veel over de situatie van vandaag de dag. Daarom diende Omroep Brabant in januari 2025 nieuwe Woo-verzoeken in bij de NVWA en gemeente Eersel. Het is nog niet bekend of en zo ja wat voor documenten er mogelijk openbaar worden gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!