Druk op spoedeisende hulp door enorm aantal festivals: 'Einde feest'
Alleen al rondom het ETZ zijn er deze zomer tientallen festivals, zoals Intents en Best Kept Secret. De volgende in de rij is Awakenings, dat 11, 12 en 13 juli plaatsvindt in Hilvarenbeek, op loopafstand van het Tilburgse ziekenhuis.
"Oververhitting op festivals komt vaak voor en is levensbedreigend."
De spoedeisende hulp (SEH) is alvast voorbereid. Van de Pas laat de traumakamer zien, waar de ijspacks en ventilatoren klaarstaan. Volgens hem wordt de combinatie van festivals en warm weer vaak onderschat: "Oververhitting op festivals komt vaak voor en is levensbedreigend. Mensen worden zó warm dat het lichaam niet meer kan zweten", legt hij uit. Op de SEH worden de patiënten met ijspacks en ventilatoren gekoeld en krijgen ze vocht via een infuus.
Naast de hitte blijven drugs en alcohol een risico. Vooral dat laatste. "Op festivals wordt minder gedronken dan bijvoorbeeld tijdens carnaval of koningsnacht", merkt de arts. Dat scheelt: "Met festivals hebben we ongeveer vijftien patiënten meer per dag dan normaal."
Tijdens bijvoorbeeld carnaval verdubbelt het aantal extra bezoeken. "Dat klinkt misschien niet veel, maar deze patiënten vragen veel extra aandacht en personeel."
"Ik heb patiënt toen pas behandeld nadat hij sorry zei."
En dronken mensen kunnen nog wel eens agressief zin, weet Van de Pas uit ervaring. "Ook daarom zijn evenementen zoals de jaarwisseling en carnaval zwaarder." Hij maakte het laatst zelf nog mee: "Een patiënt werd ongeduldig en gaf me een duw. Ik heb hem toen pas behandeld nadat hij sorry zei."
Heftiger fysiek geweld komt ook voor, zoals een patiënt die een hulpverlener een klap geeft. Het ETZ is daar heel streng in. "Daar is echt geen tolerantie voor", zegt Van de Pas.
De artsen doen altijd aangifte en de patiënt krijgt in de meeste gevallen een ziekenhuisverbod. "Voor acute hulp mag je nog wel komen, onder bewaking. Maar voor andere zorg moet je naar een ander ziekenhuis."
"Ook buiten festivals kan zo'n medische dienst ons enorm helpen."
Wat ook enorm scheelt is de medische dienst die op alle festivals in de omgeving aanwezig is. Dat zijn specialisten die veel medische problemen al op locatie kunnen oplossen, waardoor patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven.
"Alleen mensen met bijvoorbeeld een overdosis of levensbedreigende oververhitting komen dan nog naar de SEH", zegt Van de Pas. "Tijdens evenementen in de stad zoals carnaval of koningsdag is zo'n dienst er niet, en dan merk je het verschil. Soms komen patiënten zelfs te voet naar het ziekenhuis", zegt Van de Pas verwonderd. "Soms is dat voor dingen die helemaal niet op de SEH hoeven te worden behandeld, en dat kost veel tijd."
Vorig jaar werd voor het eerst ook tijdens carnaval zo'n dienst ingezet. Het had meteen effect: "Er kwamen veel minder (onnodige) patiënten langs", zegt Van de Pas. De arts zou het toejuichen als er vaker medische diensten worden ingezet bij feesten in de stad. "Dat is natuurlijk aan de gemeente en organisatoren, maar mijn zegen hebben ze."