Ook hier kan 's avonds en op zondag niet meer worden gepind

Gisteren om 20:11 • Aangepast gisteren om 20:47
nl
Aarle-Rixtel is niet de enige plek waar onlangs de pinautomaat is verdwenen. Veel andere Brabantse dorpen kampen al een tijdje met hetzelfde probleem. Inwoners van Liempde, Sint Oedenrode, Hilvarenbeek, Mierlo en Lieshout bijvoorbeeld. Zij kunnen al langer geen geld meer in hun dorpje uit een automaat opnemen, zeggen ze tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Lav Lukac
Geschreven door

En dat geldt ook voor Ingrid uit Liempde. De inwoners van het dorp hadden er tot vorig jaar een pinautomaat in het medisch centrum. Maar toen er in de plaatselijke supermarkt opeens ook eentje kwam, vreesde Ingrid al het ergste. "We dachten toen: de pinautomaat gaat ook hier weg, ook al verzekerde de gemeente ons het tegendeel." Nu, een jaar later kunnen ze in Liempde in de avond of 's nachts niet meer pinnen.

"En daar zijn de mensen niet blij mee, want nu heb je het met de tijden van de supermarkt te doen", weet Ingrid. "Het is toch weer een van de voorzieningen die wegvalt. Je kan niet meer spontaan even pinnen in het dorp. Daarvoor moet je nu naar Sint Oedenrode."

Maar daar zitten ze met hetzelfde probleem. De pinautomaat is er onlangs weggehaald, weet ook Dianne. Alhoewel zij er niet zo'n last van heeft. "Maar de ouderen in het dorp wel", denkt ze. "En ook als het kermis is, dan moet je er op tijd bij zijn. Want 's avonds, na achten als de Albert Heijn sluit, kun je dus niet meer pinnen."

Contant verdwijnt

Omdat er steeds minder contant wordt betaald, neemt het gebruik van geldautomaten af. Een flink aantal geldautomaten is verwijderd of verplaatst.

De eerste gele Geldmaat-pinautomaat werd in 2019 onthuld. De geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank werden toen vervangen.

In Tilburg West ziet Frans van 71 de pinautomaten ook afnemen. "Tot begin dit jaar kon ik terecht bij een geldmaat in de Albert Heijn, bij mij in de buurt aan het De Moorplein", zegt hij. "Maar die is nu weg, net als de automaat om je OV Chipkaart op te laden." Voor het een moet Frans nu naar de Westermarkt, iets verderop. En voor het ander naar het station. "Dat is gelukkig allemaal niet zo ver, maar ik krijg wel het gevoel dat er steeds minder geldmaten zijn."

En dat is voor Frans vervelend, want hij gebruikt nog geregeld contant geld. "Om af te rekenen bij de bakker of om aan de kerk te geven. Als ik in een klein dorp zou wonen, zou het voor mij wel een probleem zijn", sluit hij af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!