Iemand verslikt zich, zo schiet je te hulp
Volgens Annemiek Ravenstijn van het Rode Kruis Oost-Brabant komt een verslikking best vaak voor. Dat betekent echter niet dat je altijd iets moet doen. “Bij een lichte verslikking kan iemand nog enigszins praten en hoesten. Dan moet je vooral zorgen dat diegene blijft hoesten”, zo legt ze uit bij Dtv.
“Het gevaar is dat mensen best lang niet doorhebben dat iemand aan het stikken is.”
Wanneer je wel in actie moet komen, dat is bij een zware verslikking. Die kenmerkt zich juist doordat de persoon weinig tot geen geluid maakt. Annemiek Ravenstijn: “Hij kan dan niet meer hoesten of praten. Het kan dus wel lastig te zien zijn. Het gevaar is dan ook dat mensen best lang niet doorhebben dat iemand aan het stikken is. Hoe langer iemand geen lucht heeft, hoe meer schade er wordt verricht aan het lichaam.”
Iedere seconde telt in zo’n geval. De eerste en belangrijkste stap is altijd het bellen van alarmnummer 112. Daarna zijn er twee dingen die je zelf zou kunnen doen, mits je het goed doet. Volgens Ravenstijn begin je eerst met vijf rugslagen. Dat is geen kwestie van zomaar op de rug slaan. De juiste techniek is een soort stotende en bijna opwaartse beweging, tussen de schouderbladen.
Pas als dat niks uithaalt, kun je overgaan op de buikgreep. Deze is in de volksmond beter bekend als de Heimlichgreep. Ook daar geldt een specifieke techniek voor. “Je moet je arm op een bepaalde manier houden en ook weer een soort opwaartse beweging maken." Als je dat verkeerd doet, kan het juist schade veroorzaken aan de buik en borst.
EHBO-cursussen
Tijdens de EHBO-cursussen van het Rode Kruis, waar deze techniek standaard deel van uit maakt, leren cursisten om de rugslagen en buikstoten goed toe te passen. Daarbij oefenen ze op een speciaal vest, met een stevig kussen tussen de schouderbladen en een soort luchtzak op de buik die eindigt in een smalle pijp.
Als je het goed doet schiet daar een klein schuimblokje uit, net als wanneer er wat eten vastzit in je luchtpijp. “Om echt goed door te hebben welke beweging je moet maken en het ook nog te kunnen met veel paniek om je heen, is het heel belangrijk om het eerst in een veilige omgeving geoefend te hebben", vindt Ravenstijn.