Armand krijgt een eigen straat: deze Brabanders gingen hem voor

Gisteren om 19:30 • Aangepast gisteren om 20:18
nl
Protestzanger Armand krijgt een straat die naar hem is vernoemd. In een nieuwe wijk in Eindhoven komt binnenkort de Armandstraat. Een eerbetoon aan de bekende zanger, die vooral in de jaren zestig en zeventig furore maakte. Hij is niet de enige Brabander die een eigen straat kreeg. Omroep Brabant zet een aantal op een rij: wie gingen hem voor?
Profielfoto van Mees van Roosmalen
Geschreven door

Armand, bekend van het lied Ben ik te min, werd in 1946 geboren in Eindhoven en overleed in 2015. Hij stond bekend om zijn opvallende rode krullen en zijn protestliedjes. De gemeente Eindhoven vindt het tijd hem te eren met een straatnaam in zijn geboortestad.

Guus Meeuwis

De zanger van Brabant groeide op in Goirle en kreeg daar ook zijn eigen straat: de Guus Meeuwisstraat. De straat ligt in een wijk met namen van bekende Nederlanders. Meeuwis hoort daar natuurlijk thuis.

Vincent van Gogh
De wereldberoemde schilder werd geboren in Zundert. In veel Brabantse dorpen en steden zijn straten naar hem vernoemd, zoals de Van Goghstraat in Tilburg, Eindhoven, Breda en uiteraard in zijn geboorteplaats zelf.

Berry van Aerle
De oud-PSV’er en Europees kampioen van 1988 kreeg in Helmond het Berry van Aerlepad. Een fietspad vernoemd naar de populaire voetballer die in de regio nog altijd bekendstaat om zijn bescheidenheid en nuchtere karakter.

Gerrit Brokx
Voormalig burgemeester van Tilburg, geboren in Den Bosch. In Tilburg is de Burgemeester Brokxlaan naar hem vernoemd, een belangrijke weg richting het centrum van de stad.

Wim van Est

De wielrenner uit Sint Willebrord werd beroemd toen hij in 1951 in een ravijn viel tijdens de Tour de France en het overleefde. In zijn geboortedorp kreeg hij de Wim van Eststraat.

Anky van Grunsven
De drievoudig olympisch kampioen dressuur kreeg in haar geboorteplaats Erp een eigen straat. De Anky van Grunsvenstraat.

Nagellak Tijn
Tijn Kolsteren uit Hapert stal ieders hart door nagels te lakken voor Serious Request in 2016. Hij overleed in juli 2017 aan de gevolgen van hersenstamkanker. In juli 2025 werd er door de gemeenteraad van Badel besloten om een 'Tijn Kolsteren-plein te realiseren'. Het is nog niet bekend wanneer er een plein in Hapert naar hem vernoemd zal gaan worden. Er werd in 2022 wel al een fontein naar hem vernoemd op de Grote Markt in Breda: Tijns Waterplein.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!