Perfecte selfie wordt steeds nepper: 'Vrouwen krijgen zelfs spiegelangst'
De Thaise kunstenares loopt vlak voor opening nog wat onrustig door de ruimte. Ze zet een scherm recht, legt een boek open op de juiste pagina en veegt stof van een kaft. “Deze show in Eindhoven is de eerste solo-expositie", zegt ze zenuwachtig. "Ik wil laten zien hoe vrouwen zichzelf portretteren naar de wereld en over wat dat doet met het beeld dat we van onszelf hebben in deze digitale tijd."
De ideale selfie
Het idee voor de werken ontstond toen Zari zich verdiepte in Pamela Anderson. Ze bewonderde de rondborstige actrice als stijlicoon, maar ontdekte dat Anderson lijdt aan eisoptrofobie: een diepe angst of schaamte om jezelf in de spiegel of op foto’s te zien. “Ze werd aanbeden door miljoenen, maar kon zichzelf nauwelijks aankijken. Toen vroeg ik me af: hoe kijken vrouwen vandaag de dag eigenlijk naar zichzelf, in een wereld waarin alles perfect moet zijn?”
Zari spreekt uit ervaring. "Er bestaat een soort ideaalbeeld om jezelf op Instagram te zetten, maar met al die filters en ideale poses creëren we een onechte wereld en dat is een maatschappelijk probleem", merkte ze. "Daardoor krijgen jonge meiden last van eisoptrofobie of doen ze cosmetische ingrepen om maar zo veel mogelijk op de filters te lijken."
In deze tentoonstelling wil de Thaise mensen bewustmaken van hoe ze naar zichzelf kijken door de camera van hun telefoon. In de zaal is genoeg ruimte om daarmee te experimenteren. "Achter de filters zit een echt persoon, vaak met onzekerheden en worstelingen. We mogen het neutrale wel wat meer gaan waarderen."
Niet doordraven
Bezoeker Helen kwam al vroeg op de tentoonstelling af: “Het leek me een interessant onderwerp, want ik zie zelf ook vaak vrouwenlichamen op sociale media en hoe daarop wordt gereageerd. Mannen worden anders geportretteerd dan vrouwen en het is goed om je daar bewust van te zijn”, zegt ze stellig.
Als ze door de sociale media scrolt, merkt ze dat het gebruik van filters om alles er perfect uit te laten zien zo gewoon geworden is, dat je bijna zou vergeten dat het niet de realiteit is. “Deze tentoonstelling laat me er wel wat meer over nadenken dat we hierin niet moeten doordraven, de boodschap is denk ik dat neutraal ook mooi is.”
De blik van mannen
Zari baseerde haar werk op uitgebreid online onderzoek. Zo zocht ze op ‘mooie vrouw’ en zag dan vooral stereotype beelden die nog steeds mannelijk bepaald zijn. “Al geldt ook voor mannen steeds meer dat ze aan een ideaal moeten voldoen. Toch ligt de druk bij vrouwen vaak hoger, het mannelijke perspectief bepaalt nog steeds wat we mooi vinden."
De kunstenares hoopt dat we imperfectie - het niet ideale plaatje - wat meer omarmen. "Filters hoeven echt niet weg hoor, je mag er wel lol mee maken, maar zie het niet als een betere versie van jezelf, want het is niet echt. Wees je daar bewust van."