Omstreden gebedsgenezer Tom de Wal in beeld bij nieuw sektehulppunt

Gisteren om 11:44 • Aangepast gisteren om 17:40
nl
Sinds deze maand is er een nieuw landelijk hulppunt voor mensen die vastzitten in een sekte. Arjan van Dijk is sekte-expert en heeft het nieuwe hulppunt mee opgezet. Hij doet een opvallende uitspraak in het Reformatorisch Dagblad over de religieuze organisatie Frontrunners Ministries van de omstreden gebedsgenezer Tom de Wal uit Oosterhout.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Zo stelt Van Dijk in de krant dat het moeilijk is in te schatten hoeveel gesloten groeperingen of sektes er zijn in Nederland. Het laatste onderzoek in Nederland naar sektes werd gedaan door Bureau Beke in 2012. Toen vonden zij 200 sektes in ons land, waarvan er bij 84 misstanden waren. Van Dijk voegt daaraan toe: "Ik vrees dat het er niet minder zijn geworden. Dankzij sociale media hebben dit soort groepen een breder wervingskanaal gekregen. Een beweging als Frontrunners van Tom de Wal maakt daar veel gebruik van."

De vraag is nu of de aandacht van het hulppunt gevolgen heeft voor De Wal, die onlangs nog liet weten een nieuwe kerk in Eindhoven te willen starten. Om een antwoord te krijgen op deze vraag benaderde Omroep Brabant Van Dijk naar aanleiding van het artikel met wat vervolgvragen. Maar een woordvoerder van Stichting Fier, waar het hulppunt onder valt, laat weten dat de stichting geen uitspraken doet over specifieke groeperingen. "Ook delen wij niks over onze cliënten en over wie er eventueel contact heeft gezocht met het hulppunt, in verband met privacy."

Omstreden diensten
Begrijpelijk, maar doordat Van Dijk Frontrunners als voorbeeld noemt in het artikel, lijkt de religieuze organisatie daarmee in ieder geval in beeld te zijn bij het nieuwe hulppunt. De genezings- en bevrijdingsdiensten die Frontrunners organiseert door het hele land zijn omstreden. Bij de diensten zouden mensen kunnen 'genezen' van ziektes als MS en kanker en worden 'bevrijd' van 'demonen' als autisme en homoseksualiteit.

Hulppunt Onder Controle

Slachtoffers van onveilige situaties en dwingende controle binnen gesloten groeperingen, waaronder ook sektes, kunnen terecht bij het nieuwe Hulppunt Onder Controle. Hier kunnen mensen die zelf vastzitten in zo'n groep of familie en vrienden die zich zorgen maken om een naaste, vertrouwelijk chatten met professionele hulpverleners.

Het hulppunt wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De chat is doordeweeks geopend van vier uur 's middags tot zes uur 's ochtends en in het weekend van acht uur ' s avonds tot es uur 's ochtends.

Ben jij een slachtoffer of maak je je zorgen om een naaste? Klik dan hier voor de chat.

11 miljoen aan giften
Frontrunners heeft een ANBI-status. ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling, dat zijn organisaties die voor tenminste negentig procent het algemeen nut moeten beogen. Voorbeelden daarvan zijn ziekenhuizen en milieuorganisaties. De Wal heeft de afgelopen jaren miljoenen ingezameld. Bij elkaar opgeteld ontving Frontrunners in 2023 en 2024 ruim 11 miljoen aan donaties en giften, zo blijkt uit de jaarrekeningen van de organisatie.

Een deel van dit geld wil hij besteden aan de bouw van een nieuwe megakerk in Dussen, maar daar zijn buurtbewoners niet blij mee. In december 2024 trok hij zijn vergunningsaanvraag voor het nieuwbouwpand in en momenteel organiseert hij evenementen in het voormalige partycentrum De Rietpluim. Later wil hij waarschijnlijk alsnog een nieuwe kerk gaan bouwen, maar daar heeft hij vooralsnog geen vergunning voor aangevraagd.

Daarnaast heeft De Wal aangekondigd dat hij honderd nieuwe kerken wil gaan openen. Te beginnen met één in elke provincie. In januari 2026 begint hij een nieuwe kerk in Eindhoven onder de naam 'Goed Nieuws Eindhoven'.

In de podcast Op Hoop van Zegen, duiken journalisten van Omroep Brabant in de religieuze organisatie van Tom de Wal, Frontrunners Ministries.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.